Harc a kilókkal és a statisztikával

Amerikai orvosok amiatt aggódnak, hogy a legújabb kutatások eredményei zavart keltenek a fejekben az elhízás elleni harc terén, és továbbra is állítják: a túlsúly káros az egészségre.

elhízás, túlsúly, túlsúly | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A plusz kilók nem feltétlenül járnak együtt a halálozás megnövekedésével, írta egyik áprilisi tanulmányában a JAMA, az amerikai orvosszövetség folyóirata. Egyes orvosok szerint azonban ez megkérdőjelezheti az országos elhízás ellen folytatott erőfeszítések eredményességét.

Máris öles hirdetések gúnyolódnak az egészséges életmódra felszólító kampányon, és csupán mítosznak tartják az elhízás veszélyeit. 2004-ben megjelent egy olyan statisztika, amely szerint évente 400 ezer haláleset az elhízás miatt következik be. A hivatal később helytelennek minősítette az adatot, és közölte, hogy a szám csupán 112 ezer. Ez az elhízás következménye, a túlsúlyossággal nem hozható kapcsolatba egyetlen haláleset sem. Túlsúlyosnak számít az, akinek a testtömeg-indexe (BMI) 25-30 között van.

A szakemberek szerint ez a tévedés súlyos következményekkel járhat, ugyanis felmentve érezhetik magukat sokan, és az ilyen üzeneteket az evésre való bíztatásnak vehetik, egy kis súlyfelesleg nem árthat felkiáltással. – Reméljük, nem üt vissza az eset – mondja dr. J. A. Skelton wisconsini táplálkozástudományi szakember. – Még mindig járványos méretű az elhízás. Bár a tanulmány szerint kevesebb halálesetet okoz, mint gondoltuk, ez nem jelenti azt, hogy nem egészségtelen. Nagyon sok betegségnek lehet az oka a súlyfelesleg.

A 30-nál magasabb BMI-vel rendelkezők száma, akik már elhízottnak számítanak, 1980 óta megkétszereződött. Az elhízás hajlamossá tesz a diabetesre, a magas vérnyomásra és a magas koleszterinszintre, ami viszont mind a szívbetegségek kockázatát növeli meg. És a szívbetegség valóban az első számú halálok az Egyesült Államokban.

Jó hír azonban az, hogy az elmúlt 40 évben minden BMI-csoportban a diabetes kivételével csökkentek a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai. A kutatók szerint bár az elhízottaknál még mindig magasabb a kockázat, mint a soványaknál, a kockázati tényezők szintje sokkal alacsonyabb, mint az elmúlt évtizedekben volt. Ez azt jelenti, hogy még az elhízottak is kevesebbet dohányoznak, alacsonyabb a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk.

AMA MedNews
| elhízás, túlsúly
2005-05-15 18:43:41

Web Design & Development Prowebshop