A gyerekadagok és az elhízás

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint - ellentétben az elfogyasztott kalóriákra ügyelő felnőttekkel - a gyerekek egyáltalán nem esznek kevesebbet vacsorára, ha nagyon sokat ettek ebédre. A gyermek ugyanis hajlamos arra, hogy bármekkora adagot megegyen, ha elé tették.

elhízás, adag, gyermek | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
-Azt tapasztaltuk, hogy minél többet tálalunk fel a gyermeknek, annál többet eszik, függetlenül attól, mennyit evett már aznap - mondja David Levitsky kutató, a táplálkozástudomány professzora.

A tanulmányban 16 óvodáskorú gyermeket figyeltek meg egy héten át a közösségben, a szüleikkel pedig naplót írattak az otthon elfogyasztott étel mennyiségéről. Megállapították, hogy a kisgyermek nem tudatosan táplálkozik, megeszi, amit elé raknak, és ha napközben rágcsálnivalót adunk nekik, attól még nem esznek kevesebbet a főétkezésekkor.

A tanulmány eredményei ellentmondanak annak a korábbi megállapításnak, hogy a kisgyermek a felnőtteknél jobban képes szabályozni az elfogyasztott étel mennyiségét, Korábban ugyanis laboratóriumi körülmények között vizsgálták a kérdést, nem pedig életszerű helyzetekben, mint ebben az új tanulmányban.

A kutatók eredményei arra utalnak, hogy a gyermekek testsúlyának szabályozása a szülők és a gondozók kezében van, épp ezért nagy a felelősségük az elhízás elleni küzdelemben.

WebMD
| elhízás, adag, gyermek
2005-06-25 18:56:05
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop