Fogyás tablettával - Új fogyasztószereken dolgoznak a világ nagy gyógyszergyárai

Korunk nagy problémája az elhízás. Az amerikai felnőtt lakosság közel 64%-a túlsúlyos. Az 1970-es évek óta megduplázódott a gyermekek és serdülőkorúak körében az elhízás, és egyre több gyermeknél alakul ki cukorbetegség már egészen fiatal korban.

elhízás, fogyasztótabletta, gyógyszer, orlistat, phentermin, phendimetrazin, diethylpropion, rimonabant, leptin | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Hulló, D.
Az eddigi kezelési módok közül az életmódváltás és a viselkedésterápia nem vált be a betegek többségénél. A betegek kisebb fogyás után visszahízzák a leadott kilókat, gyakran további súlygyarapodás következik be. Ez az állandó ingadozás megviseli a szervezetet, csökkenti a HDL koleszterin (jó koleszterin) szintjét, és vérnyomás emelkedéshez vezet.

Jelenleg 127 millió betegen segítene, ha megfelelő fogyókúrás gyógyszer kerülne a piacra, jelentős terheket venne le az egészségügy válláról, milliárdos nagyságrendű összeget lehetne felszabadítani. Folyamatban vannak gyógyszerkipróbálások a világ minden táját. Több gyógyszergyár folytat kísérletek az új testsúlycsökkentő gyógyszerek biztonságosságát vizsgálva. Még évekbe telhet, amíg ezek a vegyületek a gyógyszertárba kerülnek. Jó hír viszont, hogy már rendelkezésünkre áll néhány, amellyel kapcsolatban tapasztalatok is vannak.

A legtöbb fogyásra kifejlesztett készítmény esetében számolni kell mellékhatásokkal, ezért csak orvosi ellenőrzés mellett szedhetők.

Az orlistat nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer meggátolja a bélből a zsírfelszívódást. A betegek alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztására kényszerülnek a kezelés ideje alatt, hogy megelőzzék a zsírszékelést. Mivel maga a gyógyszer nem szívódik fel, más mellékhatással nem kell számolnunk. A sibutramint tartalmazó készítmény az agyban fejti ki hatását, segítségével 5-10%-os testtömeg csökkenés idézhető elő, de vérnyomásemelő hatással rendelkezik.

A rövid távon ható készítmények szedése maximum 12 hétig javasolt. A phentermin, a phendimetrazin és a diethylpropion étvágycsökkentő hatású vegyületek. Álmatlanságot, idegességet és euforiát okozhatnak mellékhatásként; szürke hályogosok, magas vérnyomásban szenvedők nem szedhetik, illetve azoknak a betegeknek, akik pajzsmirigytúltengésben vagy koszorúsér betegségben szenvednek ezek a készítmények nem írhatók fel. Egyes gyógyszereket már ki is vonták a forgalomból szívbillentyű betegségek veszélye miatt.

Az 1994 óta felfedezett leptin nevű hormonnak fontos szerepet tulajdonítanak a kutatók a zsíranyagcserében. A zsírsejtek által kiválasztott anyag a véráramba jut, az étvágyra és az anyagcserére hatva befolyásolja a testtömegünket. Ezen kívül a szervezetünkben több vegyület is képződik, amely az agyalapi mirigyre hat. Itt van ugyanis az étvágyunkat befolyásoló agyi központ. A fejlesztés alatt lévő gyógyszerek ezekre a vegyületre hatva képesek fogyást előidézni.

A jelenleg folyamatban lévő klinikai vizsgálatok biztató eredményeket mutatnak. Egyelőre a sok testtömeg csökkentő hatóanyag közül csak a rimonabant megjelenésére lehet számítani a gyógyszerpiacon a közeljövőben. Ahogy a 20. században elterjedt a vérnyomáscsökkentők széles palettája, most a fogyasztó szerek elterjedése várat magára. Továbbra is fontos a helyes életmódra nevelés, a rendszeres testmozgás, és nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzést.

| elhízás, fogyasztótabletta, gyógyszer, orlistat, phentermin, phendimetrazin, diethylpropion, rimonabant, leptin
2009-02-17 18:37:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop