Elhízás esetén zsír lesz az izomból is

A súlyosan elhízottak szervezetében háromszor annyi, a zsír beépítéséhez szükséges enzim, SCD1 van, mint a soványakéban, tudjuk meg a Duke-egyetem kutatóinak tanulmányából. Ez is az egyik oka lehet annak, miért olyan nehéz csak diétával lefogyni.

elhízás | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Azok számára, akik csupán az étkezési szokásaikon változtatva szeretnének fogyni, ez rossz hír, ám ugyanakkor rávilágít a testmozgás fontosságára. A mozgás óriási változásokat hoz létre az izom anyagcseréjében.

A kísérlet során kor és etnikum tekintetében azonos, de alkatra kövér és sovány nők izomsejtjeit vizsgálták. A tanulmányban részt vevő soványak testtömeg-indexe 25 vagy annál kevesebb volt, az elhízottaké pedig 35 vagy annál több. Az irányelvek szerint a 18,5-14,9-es BMI normálisnak tekinthető, 25-29,9 között túlsúlyos az illető, míg a 30-as vagy annál magasabb BMI-értéknél elhízásról beszélünk.

A kutatók megmérték a résztvevők izomsejtjeinek SCD1 tartalmát, és azt tapasztalták, hogy az elhízottak izomsejtjeiben háromszor annyi található ebből az enzimből. A követező lépésben a sovány nők izomsejtjeit több enzim termelésére serkentették, aminek eredményeképpen az izomsejtek elkezdtek zsírt felhalmozni.

Ma még nem tudni pontosan, hogyan függ össze az SCD1 enzim és az elhízás. Nem tudni, mi volt előbb, a kövérség vagy az SCD1 megemelkedett szintje, azaz melyik okozza a másikat. Az SCD1 termelését a gének szabályozzák. Lehet, hogy a kövérség bekapcsolja ezeket a géneket, és így programozza be az izmokat a zsír raktározására.

Elképzelhető, hogy az izomban levő SCD1-et megcélzó gyógyszerrel fel lehet venni a küzdelmet az elhízás ellen, és a kutatók arra is keresik a választ, hogy vajon a fizikai aktivitás segít-e csökkenteni az SCD1 szintjét. Ha azonban valaki nem akarja megvárni ezeknek a kísérleteknek a végét, mindenképpen jól teszi, ha minél többet mozog.

Fox News
| elhízás
2005-10-13 16:23:12
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop