Az elhízás műtéti kezeléséről

Az elhízás világszerte egyre súlyosabb problémát okoz. Egyre többen hagynak fel a kísérletezéssel, hogy különféle diéták és étrendi kiegészítők vagy akár csupán az akaraterejük segítségével lefogyjanak, és fordulnak orvoshoz valamelyik gyomorszűkítő műtét elvégeztetéséért. Egy kormányzati megbízásból készülő nagyszabású tanulmány az Egyesült Államokban a három módszert veti össze.

elhízás, műtét | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Az Egyesült Államokban a legáltalánosabb eljárás a gyomor bypass-műtét. Ez kockázatosabb lehet, mint korábban hitték, a sebészek mégis azért kedvelik, mert szívbetegség vagy más súlyosan kóros állapot fennállása esetén viszonylag gyorsan lehet vele fogyni.

Kíméletesebb az Európában és Ausztráliában elterjedt gyomorgyűrűzés. Ennek a beavatkozásnak jó hosszú távú eredményei vannak, és sokkal kisebb a kockázata is. Ez a legjobb megoldás a gyermekek, valamint a terhességet még vállalni akaró nők számára is.

A legradikálisabb beavatkozás a gyomor egy részének eltávolítása és a belek „elterelése”. Ezt egyre inkább ajánlják súlyosan kóros elhízás esetén, mert a legtöbbet lehet vele fogyni, ám ugyanakkor ez a legkockázatosabb is.

Függetlenül azonban attól, melyik módszert alkalmazzák, valamennyi tanulmány egy dolgot elkerülhetetlennek vél: egyik sebészi eljárás sem hoz tartós eredményt, ha a beteg nem változtatja meg életmódját, azaz étkezési és testedzési szokásait. A szervezetnek ugyanis számos módja van a kompenzálásra, még az olyan drasztikus megoldások után is, mint a műtét.

A kutatók a 43 megjelent tanulmányban szereplő 23 638 beteg adatait vetették egybe, és megállapították, hogy a bypass-műtét az első 3 évben jobb eredményt hoz, mint a gyűrűzés, ám 7 év után az eredmények közel azonosak, 55 illetve 51 százalékos súlyvesztéssel.

Újabb módszerek is kísérleti stádiumban vannak, ilyenek például a vagus-ideg stimulálása, vagy olyan új gyógyszerek, mint az agyban az öröm központját blokkoló rimonabant. A kutatók szerint a jövő a kombinált terápiáké, a műtét, a gyógyszeres kezelés és más megközelítések egyidejű alkalmazásáé.
| elhízás, műtét
2006-01-02 20:53:32
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop