Fogyókúragyógyszer orvosi rendelvényre

Február végére kerül a gyógyszertárak polcaira az az orlistat hatóanyagú testsúly-csökkentő gyógyszer, amely megakadályozza, hogy a zsírokat a gyomor- és bélrendszerben bontani kezdő enzim, a lipáz a megszokott módon fejtse ki hatását. A zsírok nagy része a salakanyagokkal együtt távozik, ahelyett, hogy felszívódva bekerülne a véráramlásba és fokozná a vérzsírszintet. A törzskönyvezést végző Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója, Paál Tamás megerősítette: folyamatban van a honosítás, a készítmény rendelkezik az Európai Unió törzskönyvével, így az eljárás legfeljebb három hónapot vesz igénybe.

gyógyszer, túlsúly, fogyókúra, túlsúly | Népszabadság   Népszabadság
A vizsgálatok kimutatták, hogy az új gyógyszer nyomán a táplálékkal a bélbe jutott zsírok felszívódása legalább harminc százalékkal csökken. A 4800 betegen végzett kétéves nemzetközi vizsgálatsorozat arra az eredményre jutott, hogy tartósan tízszázalékos testsúlycsökkenés stabilizálható a gyógyszerrel.

Magyarországon a felnőtt férfi lakosság átlagos testsúlya 81 kilogramm, ez a 172 centiméteres átlagmagassághoz viszonyítva 9 kiló túlsúlyt jelent. A nők átlagos testsúlya 68 kiló, a túlsúly esetükben csaknem megegyezik az erősebb nem képviselőinél mérttel. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint a felnőttek több mint fele küzd túlsúllyal, húsz százalékuk pedig erősen elhízott. A hasra terjedő, úgynevezett alma típusú elhízás növeli az infarktus veszélyét, hajlamosít a magas vérnyomásra, agyvérzésre, cukorbetegségre és magas vérzsírszintre.

Egy országos felmérés azt mutatja, hogy az elhízottak több mint háromnegyede alma típusú, minden másodiknak magas a vérnyomása, minden harmadiknak magas a vérzsírszintje, és közülük sokan küzdöttek cukorbetegséggel. Ha ez a négy tünet együtt fordul elő, a szívinfarktus kockázata négy-nyolcszorosára emelkedik.

Egy amerikai felmérés azt mutatta ki, hogy minden harmadik nő és mindenhatodik férfi szokott gyakrabban vagy ritkábban fogyókúrázni. Nem véletlen tehát, hogy a "csodaszerek" széles skálája várja a felesleges kilóiktól megszabadulni vágyókat.

Hazánkban jelenleg nem kapható fogyást eredményező gyógyszer, tehát olyan készítmény, amelyet orvos írhat fel a betegnek, csupán gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények vannak forgalomban.

| gyógyszer, túlsúly, fogyókúra
2002-07-10 12:59:38
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop