Lehet, hogy az elhízás fertőző betegség?

Mintha nem lenne elég, hogy annyi az ínycsiklandó, ám hízlaló étel körülöttünk, egy amerikai táplálkozástudományi szakember szerint még az is lehet, hogy az elhízásnak köze van a vírusfertőzéshez.

elhízás, adenovirus | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Egy kísérletben elhízott csirkéket tanulmányoztak, és azt tapasztalták, hogy egy vírus a zsírsejtekben felszaporítja a zsírt. Leah D. Whigham, a kutatás vezetője szerint bár igen sok tényező járul hozzá az elhízás terjedéséhez, a jelenlegi, szinte járványszerű előfordulás is amellett szól, hogy fertőzés is szerepet játszik.

A kutatócsoport megállapította, hogy az Ad-37 jelű humán adenovírus elhízást okoz a csirkéknél. Ez nem teljesen új, korábbi bizonyítékok is utaltak már arra, hogy két másik adenovírus, az Ad-36 és az Ad-5 állatoknál elhízást okoz. Az Ad-36-ot az emberi elhízással is kapcsolatba hozták.

Több mint 50 adenovírus létezik. Ezek tanulmányozása során kiderülhet, hogy az említett hármon kívül van-e több olyan is, amely az elhízáshoz köthető. A vírus megnöveli a zsírsejtek zsírtartalmát, és bár eddig ezt csak állatkísérletekben tudták kimutatni, nagy a valószínűsége, hogy embereknél hasonló a helyzet.

– Mindezek a kétségkívül igen érdekes eredmények nem jelentik azt, hogy a helyes étkezés és a kellő mennyiségű testmozgás fölösleges – mondja a kutató. – Fontos, hogy az emberek odafigyeljenek ezekre. Azt még nem tudjuk, milyen kapcsolatban van az étrend a vírussal. Ha valaki antitestre pozitív, de ügyel az étrendjére és eleget mozog, nem biztos, hogy a vírus ugyanúgy hat, mint a lustább és falánkabb társainál.

Dr. David L. Katz, a Yale-egyetem kutatója szerint az elhízást az okozza, hogy sokkal több az elérhető kalória manapság, mint a történelem során valaha is. – Az amerikaiak azért híznak el, mert megtehetik – szól a kutató tömör véleménye. – Lehet, hogy a vírusok is szerepet játszanak, de ez elenyésző ahhoz képest, hogy inaktív és habzsoló életmódot folytatunk.

HealthDay News
| elhízás, adenovirus
2006-01-31 10:57:12

Web Design & Development Prowebshop