A depresszió hízásra hajlamosít

A fiatalkori szorongás és depresszió miatt a nők elhíznak, írják bostoni kutatók. Az is kiderült, hogy minél korábbi életszakaszra volt jellemző a depresszió, annál nagyobb a hízás mértéke.

depresszió, elhízás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kutatók vizsgálatuk során 820 férfit és nőt figyeltek meg gyerekkortól a fiatal felnőttkorig. Az a 30 éves nő például, akinek depresszióját 14 éves korában állapították meg, átlagosan 5-8 kilogrammal volt súlyosabb, mint egy hasonló körülmények között élő, de nem depressziós nő. Kisebb volt a súlykülönbség a 18 éves korban diagnosztizált depresszió esetén. A szorongás valamivel kisebb, de szintén testsúlygyarapodást okozott.

A kutatók azt is megállapították, hogy a depresszió és a szorongás férfiaknál nem befolyásolta a súlygyarapodást.

Itt nem nagy testsúlybeli különbségekről van szó, mondják a kutatók, hanem egy tendenciától, amelyből megállapítható, hogy a depresszió és szorongás időben történő kezelésével elejét lehet venni a későbbi elhízásnak.

Más tanulmányok arra utalnak, hogy egyes emberek túlevéssel reagálnak a depresszióra, valamint, hogy a szerotonin egyaránt szerepet játszik a hangulat és az étvágy szabályozásában is. A depressziót alacsony szerotonin szint jellemzi, és az ételek, különösen a szénhidrátok átmenetileg emelhetik ezt a szintet.
| depresszió, elhízás
2006-03-08 11:20:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop