A fogyókúrás és szívvédő diéták értékelése

Az elhízás egyre gyakoribb, ezért egyre nagyobb az érdeklődés a fogyókúrák és a szívvédő diéták iránt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mostanában szkeptizimus tapasztalható a csökkentett zsírfogyasztás=egészséges szív elmélettel szemben.

fogyókúra, diéta | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Sándor, K
Az orvosokat gyakran kérdezik a különféle diétákról, így a Johns Hopkins Ciccarone Preventive Cardiology Center kutatói áttekintették a szívvédő diétákat, és értékelték a bizonyítékokat.

Először az alacsony szénhidrát-tartalmú étrendekkel foglalkoztak, ilyen például a nemrégiben még oly népszerű Atkins-diéta. Ezek a diéták korlátozzák az összetett és az egyszerű cukrokat, amitől a szervezet az energiaszükséglet kielégítése érdekében zsírt kénytelen lebontani. A fogyás az összkalóriabevitel csökkenése által érhető el.
Az alacsony szénhidrát-tartalmú diétákkal kapcsolatos kísérletek rövidtávon az alacsony zsírtartalmú étrendekkel szembeni előnyt mutatnak, ám ez általában egy év után eltűnik.

A szerzők számos aggodalmuknak adnak kifejezést, mint például a telített zsírok esetleges fokozott fogyasztása. Ennek ellenére van némi bizonyíték a HDL koleszterin emelkedésére és a vérzsírok csökkenésére, de a kutatók még további kísérletek elvégzését látják szükségesnek.

A következő, amit a kutatók értékeltek, az ún. „glikémiás index-diéták”, mint például a Zóna-diéta. Ezek az alacsony GI-vel rendelkező ételek fogyasztására buzdítanak (a GI a vérglükóz-reakció). Az elmélet szerint a magas glikémiás indexű ételek, mint a cukor vagy a krumpli fokozzák az éhségérzetet, az elhízást, a cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri betegségeket. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy ezzel az étrenddel megelőzhető a szívbetegség, bár segíthet a cukorbetegség megelőzésében.

Ezek után az igen alacsony zsírtartalmú diétákat vizsgálták, amelyeknél a zsírok az összkalória 15 százalékát teszik ki. A szerzők egymásnak ellentmondó eredményekről számolnak be a fogyást illetően, de bizonyíték van a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának csökkenésére.

Az ún. mediterrán-diéták a friss, csak minimálisan feldolgozott ételek fogyasztását javasolják, ilyenek a hal és az olivaolaj, valamint borivásra bíztatnak. Ez a diéta a a szerzők szerint következetesen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát, mert nő az n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele. A mediterrán-típusú DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) csökkenti a vérnyomást, de nem segíti elő a fogyást.

A szerzők végezetül megállapítják, hogy a fenti diéták egyike sem tökéletes, az optimális diéta kevesebb szénhidrátot, több gyümölcsöt és zöldséget, növényi olajat és halat, és bizonyos mennyiségű teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejterméket és dióféléket tartalmaz.

Az IHN magyar kiadás 2006. március alapján
| fogyókúra, diéta
2006-03-16 11:30:51
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop