A szegények kövérebbek

Érdekes eredményre jutottak amerikai kutatók: azok a nők, akiknek anyagi körülményeik miatt bizonytalan, tudnak-e valamit az asztalra tenni minden nap, gyakrabban híznak el, mint tehetősebb, nagyobb biztonságban élő társaik.

elhízás, szegénység | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Bár ez a megállapítás ellentmondásosnak tűnik, több vizsgálat során is találtak összefüggést a „bizonytalan étkezés” és az elhízás között. A kutatók szerint ez magyarázattal szolgál arra, miért gyakoribb az elhízás az alacsonyabb jövedelmű amerikaiak körében.

Az egyik elmélet szerint az emberek hajlamosak többet enni akkor, ha több az ennivalójuk, ilyen például a havi egyszeri szociális segélyek időszaka. Ráadásul sok magas kalóriaértékkel rendelkező élelmiszer viszonylag olcsó, így a szerény jövedelmű családok ezekből rendszeresen többet fogyasztanak, mint a friss gyümölcsből, zöldségből vagy halból.

A bostoni egyetemen lefolytatott vizsgálat egy bizonyos időtartam alatt vizsgálta a súlygyarapodást, és megerősödni látszik az az elmélet, amely szerint a bizonytalan táplálkozás hozzájárul a hízáshoz.

Az eredmények részét képezik egy jelenleg folyó országos közegészségügyi áttekintésnek. 1999 és 2002 között közel 9700 férfi és nő töltött ki az étkezéssel és az anyagi helyzetével kapcsolatos kérdőívet.

A bizonytalan étkezés és az elhízás közötti kapcsolat férfiaknál is fennáll, de csak kisebb mértékben. A nemek közti különbségek okát még nem tudják a kutatók. Javasolják azonban a szociális segélyek két részletben való jutatatását, hátha ez hozzájárul a probléma megoldásához.

| elhízás, szegénység
2006-06-01 20:50:06
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop