Az elhízást befolyásolják a bélbaktériumok

Az elhízás hátterében a bélben élő mikroorganizmusok is állhatnak. Kutatók szerint a baktériumflóra megváltoztatásával fel lehet venni a küzdelmet a súlyfelesleg ellen.

elhízás, bélbaktérium | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Szervezetünkben mindenütt élnek baktériumok, de egyesek fokozott mértékben elősegítik, hogy a gazdaszervezet a táplálékot energiává alakítsa át.

Az emberi bél gyakori lakói a baktériumok és egy másik egysejtű mikroorganizmus, az archaeonok. A kutatók felfedezték, hogy ezek együttesen segítik a gazdaszervezetet, hogy a táplálékból kalóriát és tápanyagokat vonjon ki. Arról azonban, ez pontosan hogyan is történik, nem lehet sokat tudni.

Ezért a kutatók egereket oltottak be az egyes mikrobákkal vagy a kettő kombinációjával. Megállapították, hogy a B. théta baktériummal beoltott egerek jobban fel tudták dolgozni a táplálékot, mint azok, amelyeknek nem adtak baktériumot.

Egerek egy másik csoportját a B. théta baktériummal és az M. smithii nevű archaeonnal együttesen kezelték, és kiderült, hogy ezek a rágcsálók sokkal több kalóriát tudtak nyerni azonos mennyiségű táplálékból, ám a plusz energiát zsír formájában raktározták.

A kutatók még nem tudják pontosan, hogy az elhízott embereknek is több M. smithii van-e a bélrendszerükben, de remélik, hogy további kutatások elvégzése után a tápanyag-hasznosítást jobban tudják majd irányítani a bélben élő mikroorganizmusok befolyásolásával.

| elhízás, bélbaktérium
2006-06-16 08:23:59

Web Design & Development Prowebshop