A kövér emberek vidámabbak?

Amerikai kutatók szerint nem igaz az a régi közhely, hogy a kövér emberek vidámabbak, derűsebbek, hanem éppen ellenkezőleg, több köztük a depressziós.

elhízás, depresszió | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A seattle-i egyetem kutatóinak kísérlete során több mint 9 ezer felnőttet vizsgáltak, és megállapították, hogy a hangulati rendellenességek, a szorongás és a depresszió 25 százalékkal gyakoribb az elhízottak körében, mint a normál testsúlyúaknál. Érdekes megfigyelés, hogy az elhízottak viszont 25 százalékkal kisebb valószínűséggel drogoznak vagy alkoholizálnak.

Azt, hogy az elhízás okozza-e a depressziót és más hangulati rendellenességeket, vagy éppen fordítva, még nem tudják pontosan a szakemberek, mindkét érvelést alá lehet támasztani elméletekkel.

A depressziós emberek gyakran kevesebbet mozognak, és egyes gyógyszerek is súlygyarapodást okozhatnak. Másfelől az is igaz, hogy a kövérséget gyakran afféle bélyegnek tekintik, a túlsúlyosakat csúfolják és sértegetik.

Mind a depresszió, mind az elhízás igen gyakori az Egyesült Államokban. A felnőttek mintegy egyharmada elhízott, a depresszió pedig a népesség 10 százalékát érinti.

A kutatók azt is megállapították, hogy az elhízás és a pszichés betegségek közötti kapcsolat épp olyan erős a férfiak, mint a nők körében, bár korábban ezt inkább a nőknél figyelték meg.

The Associated Press
| elhízás, depresszió
2006-07-06 09:32:46
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop