Egy lépéssel közelebb az elhízás elleni védőoltáshoz

Amerikai tudósok kezdeti sikereket értek el az elhízás elleni védőoltás kidolgozásában. Ha patkányoknak az ún. „éhséghormont” gátló oltást adtak, az állatok ugyanannyit ettek, mégsem híztak.

ghrelin, védőoltás, elhízás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A főleg a gyomornyálkahártya által kiválasztott ghrelin nevű hormon szabályozza az étvágyat, az anyagcserét és a testsúlyt. A hormon elősegíti a hízást és a zsír felraktározását. Étkezés előtt megemelkedik a ghrelin szintje, s ez fékezi a kalória elégetését és a zsír lebontását, majd evés után a szint csökken.

A kutatók a hormont gátló oltással kísérlik meg csökkenteni a ghrelin aktivitását. A cél elérése érdekében három, a ghrelint felismerni képes antigént, azaz immunreakciót kiváltó fehérjét alkottak.

A vizsgálat során az antigének közül kettő kötődött a ghrelin aktív formájához, és ez arra ösztönözte az immunrendszert, hogy antitesteket termeljen a hormon ellen. Az állatok ehettek, amennyit csak akartak, nem híztak el.

Sok ember álma valósulna meg, ha az étrend változatlanul hagyása mellett nem változna a testsúlyuk.

Ez a kísérletsorozat a fogyókúra merőben új megközelítését teszi lehetővé a jövőben. A következő lépés annak meghatározása lesz, vajon a már elhízottak is lefogynak-e az oltás hatására. Mivel azonban az ember anyagcseréje igen bonyolult, az embereknél is alkalmazható elhízás elleni oltásra még várni kell.

Reuters
| ghrelin, védőoltás, elhízás
2006-08-03 18:03:28

Web Design & Development Prowebshop