Néhány kiló ötven felett nem számít

Jó hír az ötven év fölötti férfiaknak: egy kis súlyfelesleg önmagában még nem ártalmas. Ha azonban egy 170 cm magas férfi 76 kilónál több, a betegségek kockázata ugrásszerűen megnő, olvasható egy amerikai nyugdíjasok körében elvégzett vizsgálatról szóló tanulmányban.

elhízás, túlsúly, kockázat, túlsúly | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Érdekes, hogy mindez a nőkre nem igaz, már a kis súlyfölösleg is növeli a kockázatokat. – A túlsúlyos embereknél általában bizonyos fokig megnő a korai halál kockázata – mondja Michael Leitzman, az amerikai rákkutató intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. – A nőknél a kockázat már azonnal fellép, amint a túlsúlyos kategóriába esnek, míg a férfiak egy kicsit túlléphetik a határt.

Túlsúlyos az, akinek a testtömeg-indexe (BMI) 25 és 30 között van. (A testtömeg-index a testsúly és a magasság méterben mért négyzetének a hányadosa.)

Egy 1999-es rákmegelőző vizsgálatsorozat megállapította, hogy a halálozási arányszám nőtt mind a túlsúlyosak, mind a normálisnál soványabbak körében. A számításoknál problémát okoz a dohányzás, mert attól az emberek soványabbak, még akkor is, ha a dohányzással kapcsolatos betegségek a dohányosokat jobban fenyegetik. Ez a tény elferdíti a halálozási arányszámokat, amikor a kutatók fel akarják mérni a többletkilók hatását.

A dohányzás hatásainak kizárására az új tanulmányban 186 ezer soha nem dohányzó férfi és nő adatait elemezték, és a következőket állapították meg.

Egy 170 cm magas férfinál a „normál” testsúly 72 kilogramm, ám az egészségre még nem jelent kockázatot, ha valaki nem éri el a 76 kilogrammot, és soha nem dohányzott. Efölött az idő előtti halál kockázata nőni kezd, néha egészen meredeken.

Az ugyanilyen magas, de 77 kilós férfiak halálozási arányszáma 9 százalékkal volt magasabb, a 82 kilogrammosoknál 20 százalékkal, a 91 kilogrammosoknál 40 százalékkal, a 102 kilogrammosok esetében 91 százalékkal, míg a 116 kilogramm fölötti testsúlynál a halálozási ráta a 2,5-szeresére nőtt.

Reuters
| elhízás, túlsúly, kockázat
2006-08-24 21:42:45

Web Design & Development Prowebshop