Elhízás: a jojó jelenség

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azok, akik naponta mérik a súlyukat, és rendszeresen találkoznak olyanokkal, akik szintén szeretnék fenntartani új, csökkent testsúlyukat, sikeresebbek törekvéseikben.

elhízás, jojó effektus | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A legtöbb fogyókúrázó egy éven belül a leadott súlya egyharmadát visszanyeri, és 3-5 év alatt visszahízik az eredeti súlyára.

Hogyan lehet ezt megelőzni?

A vizsgálat során kiderült, hogy azok, akik hetente találkoztak sorstársaikkal önsegítő csoportokban, vagy szintén hetente az interneten tartották egymással a kapcsolatot, sokkal eredményesebben küzdöttek a visszahízás ellen, mint azok, akik csak negyedévente hírleveleket kaptak az étrendjükkel, a testmozgással és a súlyuk ellenőrzésével kapcsolatban.

A személyesen csoportfoglalkozáson résztvevők, valamint az interneten találkozók más támogatást is kaptak. Arra bíztatták őket, hogy rendszeresen mérjék a súlyukat, napi egy órát mozogjanak, és egészségesen étkezzenek.

Szemben azokkal, akik csak negyedévente kaptak hírlevelet, azok, akik naponta ellenőrizték a testsúlyukat, ritkábban híztak vissza, különösen akkor, ha ez kiegészült a személyes találkozással is, írják a tanulmány szerzői.

| elhízás, jojó effektus
2007-05-17 19:49:41
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop