Elhízás ellen csecsemőtápszer?

Nem tartják megvalósíthatónak a szakértők, sőt, egyesek hevesen bírálják azt az ötletet, amely szerint a csecsemőtápszerhez egy éhséget elnyomó hormont kívánnak keverni adalékként.

elhízás, leptin, csecsemőtápszer | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Köztudott, hogy a tápszeres csecsemők gyorsabban nőnek és híznak, mint az anyatejjel táplált társaik. Az anyatejes csecsemőknél viszont kisebb a kockázata annak, hogy elhízott felnőttek lesznek.

Buckingham-egyetem kutatói azt vizsgálják, hogy leptint adva a csecsemőtápszerhez, elejét vehetik-e a későbbi túlevésnek.

A leptin nevű hormont az agy az ember életének végéig termeli. Dr. Mike Cawthorne és munkatársai patkányokon már kipróbálták a módszert: ha vemhes állatoknak adták a leptint, utódaik sosem híztak el. Még azok is soványak maradtak, amelyeket zsírban gazdag táplálékkal etettek, míg a kezeletlen patkányok ivadékai meghíztak, és diabétesz is kialakult náluk.

A leptinnel korábban már kísérleteztek embereken is, de eredménytelenül, mert úgy tűnik, nem működik az éhséget csillapító hatás.

A kutatás vezetője szerint, ha nagyon korán kezdik a leptin adását, akkor az tartós hatással van a szervezet energiaegyensúlyára. – Ez a dúsított tápszer csak olyasmit ad vissza, ami az anyatejben benne van, a tápszerben viszont nincs – mondja dr. Cawthorne.

Számos tudós bírálja a tápszerhez adott leptin ötletét, nem tartják kellően megalapozottnak és bizonyítottnak.

– Izgalmas az az elképzelés, hogy valamit hozzáadunk egy élelmiszerhez, ami megváltoztatja az agy fejlődését, ám ugyanakkor riasztó is, ráadásul felmerül a kísérletek elvégzésének kérdése. Vajon újszülötteken fogják lefolytatni a kísérleteket? – kérdezi dr. Nick Finer, cambridge-i kutató.

Hasonlóan vélekedik dr. Ian Campbell táplálkozástudományi szakember is: – Nincs rá bizonyíték, hogy ez a módszer embereknél is működne. A leptin kísérletek eddig nagy kiábrándulást hoztak. A legtöbb emberben sok van ebből a hormonból, ritka a valódi hiány. Sőt, az elhízott embereknél a leptin szintje még magasabb is a normálisnál – teszi hozzá cáfolatként.

BBC News
| elhízás, leptin, csecsemőtápszer
2007-04-24 21:23:22
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop