Kívül sovány – belül kövér?

Lehet, hogy a sovány emberek nem is lehetnek annyira nyugodtak egészségük felől, egyes orvosok szerint ugyanis a létfontosságú belső szerveket körülvevő zsírszövet mennyisége legalább annyira veszélyes, mint a bőr alatti, mely jól látható,

elhízás | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
– Ha valaki sovány, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem kövér – mondja dr. Jimmy Bell, a londoni Imperial College molekuláris képalkotással foglalkozó professzora, aki 1994 óta közel 800 embernek készítette el MRI-vizsgálattal az ún. „zsírtérképét”.

Az adatok szerint azoknak, akik inkább az étrendbeli változtatásokkal kívánják megtartani a testsúlyukat, nem pedig testedzéssel, a zsír a belső szerveik körül rakódik le, még akkor is, ha kívülről nem látszanak kövéreknek. – Teljesen át kell értékelnünk a kövérség fogalmát – mondja Bell professzor.

Sok orvos véli úgy, hogy a sovány emberek tévesen feltételezik magukról, hogy minden rendben van velük, és azt hiszik, ha nem túlsúlyosak, már egészségesek is.

– Pusztán azért, mert valaki sovány, még nem lesz immunis a diabétesszel vagy a szívbetegség többi kockázati tényezőjével szemben – állítja dr. Louis Teichholz, New Jersey-i kardiológus.

– Meglepő mennyiségű zsír lehet lerakódva olyan emberek belső szervei körül is, akiknek normális a testtömeg-indexük (BMI – body mass index, a testsúly osztva a testmagasság méterben megadott négyzetével).

A Bell és munkatársai által „feltérképezett” nők közül a normális BMI-vel (20-25) rendelkezők 45 százalékánál találtak nagy mennyiségben felhalmozódott belső zsírt. Bell szerint, akik belül kövérek, azok gyakorlatilag az elhízás küszöbén állnak. Túl sok zsíros és cukros ételt fogyasztanak, és nem mozognak eleget, hogy mindezt fel is dolgozzák – annyit viszont mégsem esznek, hogy kövérek legyenek. A tudósok szerint a zsír először a has környékén rakódik le, de egy bizonyos ponton túl a szervezet máshol is elkezdi tárolni a zsírt.

Vannak azonban továbbra is olyan szakemberek, akik szerint a normális testsúly a jó egészség jele, és a BMI megbízható mutató. Mások nem egészen biztosak a belső zsír veszélyei felől, de gyanítják, hogy valamilyen módon hozzájárulhat a szívbetegség és a diabétesz kockázatához.

A szakemberek már régóta tudják, hogy a kövér, de aktív emberek egészségesebbek lehetnek, mint egyes sovány, de ülő életmódot folytató, passzívabb társaik. Az igen kövér szumó-birkózóknak például nagy valószínűséggel jobb az anyagcseréjük, mint sovány, de passzív nézőiknek.

The Associated Press
| elhízás
2007-05-14 11:16:05
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop