Az elhízást vírus okozza?

Amerikai kutatók laboratóriumi vizsgálataik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy egy vírus is szerepet játszhat az elhízás kialakulásában, többen azonban nem értenek egyet a feltevéssel.

elhízás, adenovírus-66, adenovírus-66 | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Ha az elmélet beigazolódna, akkor gyógyszeresen is kezelni lehetne az immár népbetegségnek számító elhízást.

Régóta folytatnak kutatásokat az adenovírus-36 tulajdonságainak feltárására, ez a vírus náthát és szemgyulladást okozhat. Laboratóriumi kísérletek szerint köze lehet a zsírsejtek lerakódásához.

A tudósok között azonban nem vált népszerűvé ez a gondolat, a legtöbben továbbra is azt állítják, hogy a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód okozza az elhízást.

A kísérlet során őssejteket vontak ki a zsírleszíváson átesett betegek zsírszöveteiből, és egy részüket adeneovírus-36-tal fertőzték meg. Egy hét után azt tapasztalták, hogy a vírussal fertőzöttek sejtekből emberi zsírsejtek lettek, a többi azonban nem változott.

A kutatók nem biztosak abban, hogyan megy végbe ez a folyamat, de úgy vélik, megtalálták azt a gént, amely zsírlerakódást okoz.

– Nem azt állítjuk, hogy a vírus az elhízás egyetlen oka, de ez a vizsgálat elég meggyőző bizonyítékkal szolgált arra, hogy egyes esetekben szerepet játszhat a vírusfertőzés – nyilatkozta Dr. Magdalena Pasarica, a kutatás vezetője.

Dr. Colin Waine brit kutató szerint vonzó lehet kiválasztani egy bűnbakot, de ennél sokkal gyakorlatiasabb lépéseket kell tenni a nyugati világ járványa, az elhízás ellen.

– Ha az elfogyasztott energia több, mint a leadott, akkor beszélünk súlygyarapodásról – szögezet le a kutató.

BBC News
| elhízás, adenovírus-66
2007-08-23 13:40:33
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop