A kövérség génje

A gének tehetők felelőssé azért, ha valaki kövér, de rendszeres testmozgással a rossz örökség legyőzhető. Tudósok szerint az európai ősöktől származó amerikai fehérek mintegy 30 százalékánál megtalálható az a génvariáns, amely elhízásra hajlamost.

elhízás, kövérség, gének | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A kutatók az amish közösség körében végeztek vizsgálatot, melybe 704 önkéntest vontak be. Tudvalevő, hogy az amishek 19. századi falusi körülmények között élnek. A férfiak a földet művelik vagy ácsmunkát végeznek, a nők legtöbbször sok gyereket nevelnek. Autóba nem ülnek, és nem használnak semmiféle modern gépet vagy eszközt. Nekik tehát könnyebb az elhízás ellen küzdeniük.

A vizsgálatból kiderült, hogy a génvariánst hordozó amishek nem híznak el jobban, mint azok, akiknél a gén normál változata van jelen, tehát nem hajlamosak az elhízásra.

Bár a fizikai aktivitás mindenkinek ajánlott, a vizsgálat egyértelműen utal arra, hogy a génvariánst hordozóknak különösen ügyelniük kell a kellő mennyiségű testmozgásra.

Az egyik szerző, dr. Soren Snitker, a marylandi egyetem kutatója szerint nem lehet elvárni, hogy az emberek lemondjanak a modern kor nyújtotta kényelemről, és egészségük érdekében térjenek vissza a 19. századi körülmények közé.

Minden mozgás számít azonban, és a napi mozgásmennyiséget nem is olyan nehéz egy kis odafigyeléssel elérni.

A napi több órás TV-nézés helyett például sétáljunk. Lift helyett menjünk fel a lépcsőn, ne üljünk kocsiba, hanem menjünk gyalog, és rendszeresen járjunk úszni.

A kutatók szerint ma még nem világos, hogy az elhízással kapcsolatos ún. FTO-gén hogyan befolyásolja a súlyfelesleg kialakulását, de valószínűleg a táplálékbevitelt szabályozó fehérje működésére hat. Ez a gén csak akkor okoz gondot, ha valaki nem mozog eleget, egyébként nem számít, hogy a normál gént vagy annak variánsát hordozza-e.

A kutatók megjegyzik, hogy eredményeikkel távolról sem azt kívánják mondani, hogy akiben nem található meg az elhízás génje, annak nem kell mozognia.

The Associated Press
| elhízás, kövérség, gének
2008-09-14 19:35:49
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop