Hirdetés

Fogyókúra tippek a fürdőruha-szezon előtt

Sokak számára a tavasz a legnehezebb időszak. Már csak néhány hét van a strandidényig, és ha felpróbáljuk a fürdőruhát vagy a rövidnadrágot, bizony lelepleződnek a hurkák. Az alábbiakban néhány tippet közlünk a testmozgással kapcsolatban.

fogyás, testmozgás, fogyókúra |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.


Minden fogyókúránál többet ér ugyanis, ha kellő mennyiséget mozgunk. És ez nemcsak az alakunknak tesz jót, javul a hangulatunk, és csökken a szívbetegségek, sőt az időskori elbutulás veszélye is.

Tűzzünk ki egy célt

Gondoljunk arra, mit is szeretnénk elérni. A kitűzött cél lehet valami egészen konkrét is, egy tervbe vett gyalogtúra vagy nyaralás, illetve általánosabb, például hogy gond nélkül tudjunk labdázni a gyerekeinkkel, unokáinkkal. Az általánosságok helyett jobbak a kisebb, de pontosan meghatározható, konkrét célok.

Nézzünk utána a lehetőségeinknek

Az interneten számos helyen találhatunk információt a testmozgás különféle módozatairól, a személyre szabott gyakorlatoktól egészen a személyi edző kiválasztásáig. Keressünk lakóhelyünkön is edzéslehetőséget. Nem árt, ha orvosunkkal is konzultálunk, és kivizsgáltatjuk magunkat.

Keressünk támogatást

Partnerünkkel vagy egy baráttal könnyebben megy az edzés is. Ez különösen így van azokon a napokon, amikor valamilyen okból nincs kedvünk a megkezdett edzésterv folytatásához.

Készüljünk fel a mozgásra

Ha eleinte sétával kezdjük, gondoskodjunk róla, hogy legyen megfelelő lábbelink, ha edzőteremre esik a választásunk, határozzuk meg a legalkalmasabb napszakot.

Fokozatosan kezdjünk hozzá az edzéshez

Ne akarjuk rögtön az elején maratont futni. Koncentráljunk az előttünk álló hónapokra, kezdjük akár egy 15 perces sétával, a fontos, hogy olyan rutinná alakuljon a mozgás, akár a fogmosás. Kutatások igazolják, hogy a szokások kialakulásához kb. 8 hét szükséges. Ezért is fontos a rövid távú célok meghatározása, később hetente 10 százalékkal növelhetjük az edzés mennyiségét.

Legyen változatos a testmozgás

Fontos, hogy a mozgások közt legyen a szívet és a tüdőt erősítő gyakorlat éppúgy, mint nyújtó, hajlító mozgás, valamint olyan, amely az izmokat erősíti. Az izomerő növelése különösen fontos a nők számára, mert ez egyben segít a csontozatnak is, melynek különösen a menopauza után van jelentősége.

Vezessünk naplót

A változások nem máról holnapra következnek be, de ha mindent feljegyzünk, az közben is jótékonyan hat a pszichére, jelzi az elvégzett munkát.

Készüljünk fel a visszaesésre

Bármilyen jól kezdődjék is edzésprogramunk, készüljünk fel arra, hogy valamilyen nem várt esemény felboríthatja a rutint. Ne hagyjuk azonban, hogy ez fokozódjék, ilyenkor jöhet jól az edzőpartner segítsége is. Két hétnél többet lehetőleg ne hagyjunk ki a rendszeres mozgásból.

Érezzük jól magunkat

A legtöbb edzésprogramnak azért szakad vége, mert unalmasnak találjuk. Ha gépen edzünk, hallgassunk közben zenét, ha sétálunk vagy futunk, ne egyedül tegyük, így mindjárt társasági esemény is lesz belőle. Egy idő után már azon fogunk csodálkozni, mit is csináltunk korábban, hogyan bírtuk ki a rendszeres testmozgás nélkül.

fogyás, testmozgás, fogyókúra

2022-04-03 13:07:38

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop