Nem a lustaság és a zabálás okozza az elhízást?

Elképzelhető, hogy a bennünk élő baktériumoktól hízunk. Washingtoni kutatók ugyanis szoros kapcsolatot fedeztek fel az elhízás és egyes bélbaktériumok szintje között. Lehet, hogy egy nap majd teljesen új módon kezelik az elhízást, nem csak a szokásos jó tanáccsal: táplálkozzunk helyesen és mozogjunk sokat.

elhízás, bélbaktériumok | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az új kutatások szerint mind az elhízott egereknél, mind az embereknél megfigyelhető volt, hogy az egyik baktériumfajtából több, a másikból kevesebb volt a jelen a bélrendszerben.

A kutatás vezetője, Jeffrey Gordon, a washingtoni egyetem munkatársa szerint az elhízásnak „mikrobális összetevője” is van. Az elhízott egerek és emberek szervezetében kevesebb volt a Bacteroidetes és több a Firmicutes nevű baktériumcsaládból, állapították meg a kutatók. Az még nem biztos, hogy a több Firmicutestől hízik el valaki, vagy az elhízott emberek bélrendszerében található több ebből a bizonyos baktériumfajtából.

Egyre több bizonyítéka látszik ennek az összefüggésnek, mely lehetőséget adhat a tudósoknak, hogy egy napon majd merőben más eszközökkel küzdjenek az elhízás ellen: úgy, hogy megváltoztatják a gyomor- és bélbaktériumok összetételét. Ez az új megközelítés azt is lehetővé tenné, hogy a fejlődő országokban fellépjenek az alultápláltság ellen.

– Egyre világosabban látszik, hogy az elhízás nem az, aminek eddig gondoltuk – mondja Nikhil Dhurandhar professzor egy louisianai kutatóközpont szakembere. – Nem csupán arról van szó, hogy az emberek túl sokat esznek és lusták.

Az elhízást több tényező okozza, ide tartoznak a vírusok és a mikrobák is. Talán egy évtized múlva a különböző kiváltó okokat különbözően kezelik majd. Most a diétát és több mozgást előíró kezelés ugyanis olyan, mintha minden lázat aszpirinnel gyógyítanánk.

The Associated Press
| elhízás, bélbaktériumok
2006-12-22 11:15:17
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop