Nem csak amerikai probléma a fiatalkori elhízás

Nem csak az amerikai gyerekek lesznek egyre kövérebbek.

fiatalkori, elhízás | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

Egy 23 éven át tartó vizsgálat most azt mutatta ki, hogy miközben az angol és skót gyerekek is egyre magasabbra nőnek, súlyuk is egyre inkább nő.

A vizsgálat során 10500, 5 és 11 év közötti gyerek súlyát 17 alkalommal mérték meg 1972-től 1994-ig. Emellett a test zsírosságát a gyerekek tricepszét - a felkar hátulsó oldali izmát - borító bőrredő vastagságának mérésével is ellenőrizték.

A kutatók arról számoltak be, hogy a vizsgálati időszakban az angliai gyerekek átlagos testmagassága a legtöbb korcsoportban közel 1,3 centiméterrel nőtt, míg a skót gyerekek magasság-növekedése majdnem elérte a 2,5 cm-t.

Ugyanakkor a test zsírállománya még ennél is nagyobb mértékben növekedett - olvasható abban a tanulmányban, amelyet a csoport az Archives of Disease in Childhood legutóbbi számában adott közre.

A 7 éves angol gyerekeknél a tricepsz bőrredőjének vastagsága a fiúk esetében 8, a lányoknál pedig 7 százalékkal nőtt.

A hasonló korcsoportba tartozó skóciai fiúknál a növekedés mértéke közel 10, a lányoknál viszont már 11 százalékos volt.

Az egy adott testmagassághoz tartozó testsúly értékei a két vizsgált csoportban azonosak voltak.

"Sürgős beavatkozásra van szükség az egyre gyakoribb többletsúly-problémák miatt, ha csökkenteni akarjuk az egész népesség elhízását," írták tanulmányukban a londoni szakemberek.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| fiatalkori, elhízás, elhízás
2002-07-31 18:28:02
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop