Mi az, hogy „egészséges elhízás”?

„Egészséges túlsúly” alakult ki olyan egereknél, akiknél egy genetikai módosítás következtében a normálisnál nagyobbra nőhettek a zsírsejtek. A kövér, de egészséges egereknél hiányzott a kollagén VI molekula, ami normálisan a zsírsejteket veszi körbe, ezzel gátolva a növekedésüket, mint egy ketrec egy lufi körül.

elhízás, zsírsejt, túlsúly, zsírsejt, túlsúly | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
„A kollagén VI hiányos egereknél jobb anyagcsere-paramétereket mértünk, mint olyan társaiknál, akiknél megvolt ez a protein” – fogalmaztak az amerikai kutatók. – „A génmódosított egereknél nem jelent meg gyulladás és inzulin rezisztencia: elhíztak ugyan, de ez egy „egészséges” túlsúly.”

Amikor több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van, a felesleges energia a zsírszövetben raktározódik. A zsírsejtek egy olyan szövetközti mátrixban vannak, aminek a kötőszövetes állománya alátámasztja a sejteket, ennek a mátrixnak a része a kollagén VI molekula is. A fokozott mennyiségű kötőszövet megakadályozza a sejteket a növekedésben, ez fibrózishoz és gyulladáshoz vezethet.

Mai tudásunk szerint a gyulladás az anyagcserezavar egyik fő oka emberekben. A nagy zsírsejteket rossz előjelnek tartjuk, mert fokozott sejthalált eredményeznek, és csökkentik a sejtek inzulinérzékenységét. Normál körülmények között a zsírsejtek addig növekednek, amíg elérnek egy olyan pontig, ahol a maguk köré épített sejtközötti mátrix már megakadályozza a további növekedést.

„Ekkor tapasztaljuk azt, hogy a nagy zsírsejtek környezetében nem olyan kifejezett a gyulladás” – magyarázták a kutatók. – „A kollagén VI hiányos zsírsejtek hatalmasra nőhetnek anélkül, hogy gyulladást gerjesztenének, vagyis a kollagén VI közvetlenül befolyásolja a zsírsejtek növekedési képességét.”

Ezek az eredmények klinikailag nagyon jelentősek, és valószínűleg jól alkalmazhatók emberekre is. „A kutatás üzenete az, hogy a kollagén VI, és valószínűleg a sejtközötti tér más molekulái is különösen nagy szerephez jutnak a zsírsejtek élettanában.”

A következő lépés azt megállapítani, hogy pontosan mi a kollagén VI molekula szerepe a szervezetben.

„Jobban meg kell ismernünk azokat a célpontokat, amelyek segítségével azután végül beavatkozhatunk a folyamatokba. Sajnos emberekben nem lehet kikapcsolni a kollagén VI génjét, de talán lehet valahogy manipulálni” – mondták a kutatók.

| elhízás, zsírsejt, túlsúly
2009-02-10 20:06:13
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop