Az elhízás mértéke

Amerikai kutatók szerint idősebbeknél a derék–csípő arány jobban jellemzi az elhízás mértékét, mint a testtömeg-index (BMI).

elhízás, BMI, derékbőség | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A kutatócsoport szerint a 70 és 80 év közötti nőknél a derék–csípő arány minden 0,1-es növekedése a halálozás 28 százalékos emelkedésével járt. Ha egy idősebb nőnek, akinek 100 cm a csípőkörfogata, a derékbősége 80-ról 90 cm-re nő, 28 százalékkal nagyobb az esélye a korai halálra.

A kutatók megállapították, hogy idősebb férfiak esetében a halálozási arányszám 75 százalékkal nőtt, ha a derékbőség meghaladta a csípőkörfogatot.

Nem találtak viszont összefüggést a halálozás és csak a derékbőség vagy csak a BMI között. Az elhízott embereknél a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek miatt a korai halál kockázata nagyobb, és ezt minden bizonnyal a túlsúly okoz.

Más vizsgálatok már utaltak arra, hogy a fiatal és középkorú felnőtteknél mind a derékbőség, mind a BMI számít, az idősebbeknél azonban a BMI nem használható mutató. Ez az első olyan vizsgálat, amely kimutatja, hogy a relatív derékbőség viszont a halálozás fontos előrejelzője.

Health.com, kép:sxc.hu
| elhízás, BMI, derékbőség
2009-09-12 10:48:53

Web Design & Development Prowebshop