A fogyás titka a szaglásunkban rejlik?

Egy holland egyetemi vizsgálat során kiderült, hogy az erős illatú ételekből kisebb falatokat eszünk.

szag, étel, aroma, fogyókúra | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Az emberek általában akkor harapnak kisebbet az ételből, ha nem ízlik nekik vagy ismeretlen, netán már jóllaktak. A falat nagysága függhet még az étel állagától is.

Holland kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja a falat nagyságát az, ha az étel illatát növelik. A 10 résztvevő (életkoruk 26-50 év volt) vaníliasodót kapott, de nem asztalhoz ültették le őket, hanem egy fogorvosi székbe.

Nem igazán a legélvezetesebb módja a desszert elfogyasztásának, hogy a résztvevők orrát egy, a desszert illatát adagoló szerkezettel kötötték össze, míg magát az ételt szívócsövön át kapták.

A résztvevők egy gomb megnyomásával adagolták a sodót, miközben beszívták az étel aromáját. Véletlenszerűen adagoltak enyhe illatot vagy erőset, semmi illatot nem szagoltattak. A sodó íze viszont végig azonos maradt.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az aroma intenzitásának növelésével az elfogyasztott falatok vagy adagok mérete csökkent. Más szóval az erősebb illat után kisebb falatokat ettek a vizsgálat résztvevői.

WebMD
| szag, étel, aroma, fogyókúra
2012-04-27 08:08:41
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop