Javíthatja az elhízottak egészségi állapotát, ha vért adnak

Javíthatja egyes elhízott, metabolikus szindrómában szenvedő emberek egészségi állapotát, ha vért adnak - állapították meg német kutatók előzetes tanulmányukban.

A vizsgálatba bevont, metabolikus szindrómával élő embereknek csökkent a vérnyomása és javultak más, szív- és érrendszeri kockázatra utaló paramétereik is, miután vért vettek tőlük.

A metabolikus szindróma egy tünetegyüttes, fennállása esetén emelkedett a vércukorszint, magas a vérnyomás és alacsony a védő, "jó" koleszterin szintje. A szindróma megjelenése kapcsolatba hozható a szélütés, az artériás szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség magas kockázatával. Legfontosabb kezelési lehetősége a testsúly csökkentése.

Andreas Michalsen, a berlini Charité Egyetemi Orvosi Központ kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint fontolóra kellene venni, hogy azoknál a metabolikus szindrómával élő pácienseket, akik vérének vaskoncentrációja az átlagosnál magasabb, vérvétellel kezeljenek.

Az előzetes tanulmányba mindössze 64 elhízott, metabolikus szindrómával élő embert vontak be. A résztvevők egyik felétől 300 milliliter vért vettek, majd négy hét elteltével újra vagy 250, vagy 500 millilitert. A másik csoport tagjai nem adtak vért.

Hat hét elteltével mérték a páciensek egészségügyi paramétereit, kiderült, hogy akiktől vért vettek, azoknak némiképp csökkent a vérnyomásuk, a szívfrekvenciájuk és a vércukorszintjük. A tanulmányt több ember bevonásával kívánják megismételni a német kutatók - számolt be róla a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com).
| metabolikus szindróma, elhízás, magas vérnyomás, véradás
2012-06-04 21:48:51
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop