A kövér gyerekeknek fájnak az ízületeik

Az elhízott gyerekek nem mozognak eleget, egészségtelenül táplálkoznak, ezért fájnak az ízületeik, sőt, felnőtt korukban fenyeget az ízületi kopás veszélye. Egy új amerikai vizsgálat szerint a túlsúlyos gyerekek alsó végtagi ízületei fájnak, rosszabb a fizikai teljesítményük, és lelki egészségük sem kielégítő.

gyerek, elhízás, Ízületi fájdalom | InforMed Hírek10   InforMed | Sándor, K
A Nationwide Children’s Hospital és az ohiói egyetem kutatói 175 elhízott gyerek adatait vizsgálták, többek közt az életkort, a nemet, az etnikumot, a pubertás fokát, az alsó végtag fájdalmát, fizikai funkciókat, pszichoszociális állapotot és a fittségi szintet.

A gyerekek 51 százaléka jelzett fájdalmat a csípő, térd, boka és lábszár tájékán, ugyanez a csoport rosszabbul is teljesített a fizikai felméréskor. Minél elhízottabb volt a gyerek, annál rosszabbak voltak a vizsgált mutatók, mert annál nagyobb volt a terhelés az ízületi porcon, sőt a lágyrészek steril gyulladása is megfigyelhető volt.

Számos oka lehet annak, ha egy gyerek elhízott, többek közt hormonális okokra is visszavezethető a túlsúly, mégis az elhízás főleg az étrenddel és a mozgáshiánnyal függ össze. A TV-nézés és a videojátékok közvetlen kapcsolatban vannak a gyerekkori túlsúllyal, ugyanígy a helytelen táplálkozás miatt kialakult kalcium- és D-vitaminhiány is.

Aggodalomra nemcsak a fájdalom ad okot, hanem az ízületek hosszú távú egészsége is. A túlsúlyos gyerekeknél gyakrabban fordul elő a felnőttkorban ízületi kopás, mert ízületeik az évek során tönkremennek.

A szülőknek azt javasolják a szakemberek, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a gyerek eleget mozogjon. Legjobb, ha játékos formában, együtt sportol a család. Igen előnyös a vízben végzett mozgás, mert nem terheli meg az ízületeket. Fontos a cukor elhagyása az étrendből, mert hozzájárul a túlzott terhelés következtében fellépő steril ízületi gyulladás kialakulásához.
| gyerek, elhízás, ízületi fájdalom
2012-11-11 21:34:26
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop