Az elhízott sofőrök nagyobb valószínűséggel halnak meg balesetben

Amerikai kutatók szerint az elhízott sofőrök nagyobb valószínűséggel halnak bele a közlekedési balesetbe, mint a normális súlyú társaik.

Az Emergency Medicine Journal című folyóiratban közölt tanulmány készítői az amerikai statisztikai nyilvántartást (FARS) nézték át, amely az országban történt összes közúti balesetet jegyzi. Az adatbázis 1996 és 2008 között több mint 57 ezer olyan autóbaleset adatait tartalmazza, amelyekben két személygépkocsi ütközött össze. A kutatók tovább szűkítették a találatokat azokra az esetekre, amelyekben mindkét sofőr azonos méretű és típusú autót vezetett. Ezután összevetették a halálos kimenetel kockázatát az áldozat becsült testtömegindexével (a testtömeg kilogrammjai osztva a méterben megadott testmagasság négyzetével).

A 30 és 34,9 közötti testtömeghányadossal bíró, elhízott embereknél 21 százalékkal, a 35 és 39,9 közöttieknél 51 százalékkal, míg a szélsőségesen elhízottnak számító, 40 vagy a feletti értéket mutató sofőröknél 80 százalékkal növekedett a halál esélye. A kutatók megállapították azt is, hogy a normál testtömegű sofőrök kockázatához képest a 35 és 39,9 közötti BMI-értéket mutató nőknél kétszer nagyobb volt a halálozás kockázata.

Az eredmények alapján azonban nemcsak az elhízottak, hanem a normál testtömegű autóvezető kockázatához képest a normálisnál kisebb súlyú sofőrök is 19 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg az ütközésekben.

A számításkor a kutatók többek között a sofőrök korát és alkoholfogyasztási szokásait is figyelembe vették. A jelentős különbségek pontos magyarázatához további vizsgálatokra lesz szükség, ám a kutatók rámutattak, hogy a normális súlyú autóvezetőkhöz képest az elhízott emberek másfajta sérüléseket szenvednek a balesetben: esetükben például több a mellkasi-, de kevesebb a fejsérülés, gyakrabban jelentkeznek náluk komplikációk, és hosszabb kórházi ápolást igényelnek.

A tanulmány szerint az is kérdés, hogy az elhízott sofőrök megfelelően használják-e a biztonsági övet, vagy csupán részlegesen, esetleg egyáltalán nem kapcsolják be azt kényelmi szempontok miatt. Az Egyesült Államokban a felnőtt férfiak több mint 33 százaléka elhízott, míg nőtársaiknál ez az arány 35 százalék - mutatott rá a tanulmány, amely szerint könnyen lehet, hogy a személyautók biztonsági kialakítása megfelel a normális súlyú vezetőknek, de a túlsúlyos és elhízott sofőröknek már nem nyújt elegendő védelmet.

Az adatbázisból összesen 3403 eset felelt meg az értékelés követelményeinek, tartalmazta mind az áldozatok testsúlyára, korára, mind a biztonsági öv használati módjára és a légzsákra vonatkozó adatokat. A vizsgált sofőrök fele normális súlyú, minden harmadik túlsúlyos és 18 százalékuk elhízott volt.
| elhízás, baleset, halálozás, közlekedési baleset
2013-01-24 09:06:38
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop