Tudósok felfedezték, miként teszi kövérré az embereket az "elhízás génje"

Tudósok megfejtették, miként teszi kövérré az embereket az elhízásért régóta felelősnek tartott gén megnövekedet éhségérzetet keltve. A felfedezés új utakat nyithat az egyre szélesebb körűvé váló egészségi probléma elleni harcban.

elhízás, gen, elhízás gén, kövér | MTI Hírek10
A FTO jelű gén, amelyet már régóta az elhízás génjének neveznek, a világ lakosságának egyhatodában van jelen. Hordozóinak 70 százalékkal nagyobb esélye van az elhízásra - mutatták ki korábbi tanulmányok, ám a szakemberek azt eddig nem tudták, miért van ez így.

Brit tudósok vezette kutatócsoport, amely egy sor tesztet végzett ennek kiderítésére, kimutatta, hogy az ezzel e génváltozattal élő embereknek nemcsak magasabb az éhséghormon, a ghrelin szintje a vérben, hanem fokozottan érzékenyek e kémia anyagra az agyukban. "Ez kettős találat" - hangoztatta Rachel Batterham, a University College London (UCL) kutatója, a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban hétfőn megjelent tanulmány vezető szerzője. A felfedezés emberektől étkezés után vett vérminták elemzésén, az önkéntesek agyának mágneses rezonancia vizsgálatán és a ghrelin hormon termelődésének molekuláris szintű vizsgálatán alapul.

Batterham elmondta, hogy munkájuk új betekintést ad az elhízásba, mint betegségbe, és elvezethet új gyógymódok kidolgozásához. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a ghrelin hormon jelenlétét csökkenteni lehet magas fehérje tartalmú étrenddel.

Steve Bloom, a UCL kutatója, aki nem vett részt a tanulmányban elmondta, hogy az FTO gén az elhízási járványnak csak egy kis részére ad magyarázatot, a mostani felfedezés fontos lépés előre a különféle tényezők szerepének kiderítésében.

Évente 2,8 millió ember hal meg világszerte a túlsúly és a elhízás miatt, és 2011-ben több mint 40 millió öt év alatti gyermek volt túlsúlyos az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

Hatékony gyógyszer kifejlesztése az elhízás ellen nagy kihívás a gyógyszergyárak számára, bár már léteznek bizonyos gyógyszerek ennek kezelésére. Tavaly az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) két ilyen szer forgalomba bocsátását engedélyezte.

| elhízás, gén, elhízás gén, kövér
2013-07-15 23:27:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop