Növekvő hízásveszély a fiatal kínai felnőttek körében

A kínai állami sport főhivatal felmérése szerint növekszik az elhízás veszélye a 20 és 39 év közötti kínaiak körében.

A megvizsgált 20 és 69 év közöttiek 34,4 százaléka volt túlsúlyos, míg a 20 és 39 évesek között arányuk ugyan alig haladta meg a 11 százalékot, de egyrészt kétszázalékos emelkedést mutatott 3 éven belül, másrészt a korcsoport tagjai 2010 óta évente átlagosan csaknem két kilót híztak. A derék- és csípőbőség a fiatal városi férfiak és középkorú nők esetében feltűnően nőtt. A kutatást az ország tíz tartományi jogú térségben végezték két hónapon át, csaknem 44 ezer felnőtt körében - ismertette a felmérést a China Daily című angol nyelvű napilap keddi számában.

Egy másik országos felmérés szerint - amely a tömegsporttal volt összefüggésben, és amelynek során 30 városból több mint másfélmillió adatot gyűjtöttek - a 20-39 évesek mutatkoztak fizikailag a legkevésbé aktívnak. A leginkább hangoztatott ok a munkavégzéssel összefüggő időhiány, illetve a sport mellőzése volt; 51 százalékuk semmilyen sportot nem űz.

A szakemberek elsődleges tanulságként azt vonták le, hogy a rendszeres testmozgás feladása a fiatalok körében országos trend, és ezért a kormánynak nagyobb figyelmet kell fordítania a tömegsport népszerűsítésére.

| egészségügy, sport, életmód, Kína, elhízás, túlsúly
2013-08-06 18:48:22
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop