Hirdetés
A jóból is megárt a sok
Sok idősebb ember szed táplálékkiegészítőket, és a készítmények révén szervezetük túl sok magnéziumhoz és E-vitaminhoz jut, a müncheni Helmholz Központ kutatóinak tanulmánya szerint, melyet a The Journal of Nutrition, Health and Aging című orvosi szaklapban közöltek.
A kutatók azt vizsgálták, milyen gyakran szednek az idősek szupplementumokat, illetve hogy ezekkel mely tápanyagok milyen mennyiségben jutnak a szervezetbe.
Az adatok elemzésének alapja a KORA- életkor tanulmány volt, mely az életmód és a 65 év feletti emberek egészségi állapotának összefüggéseit vizsgálta a németországi Augsburg körzetében.
A 64 év feletti nők 54 %-a, a férfiak 34 %-a szed táplálékkiegészítőket, mint vitaminok, ásványi anyagok, vagy egyéb anyagok formájában, pl. Omega-3 zsírsavak vagy koenzim Q10.
A szedés gyakorisága a nem mellett a képzettségtől, a fizikai aktivitástól, a dohányzási szokásoktól függ, valamint idegrendszeri betegség meglététől.
A nőknél leggyakoribb a magnézium és a D-vitamin szedése, férfiaknál a magnézium és E-vitamin.
Mindkét nemnél megfigyelték, hogy a bevitt adagok az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által megadott tolerálható napi adagot gyakran meghaladták.
A nők 25%-ánál, illetve a férfiak 33%-ánál a rendszeres magnézium bevitel mennyisége, továbbá a résztvevők, 8 illetve 14 százalékánál az E-vitaminé is túl magas volt.
Ezzel szemben a D-vitamint, melynek pótlását ebben a korcsoportban gyakran javasolják, mivel többek közt a csontanyagcserét kedvezően befolyásolja, viszonylag kevesen szedik, mutatnak rá a kutatók.
Aktuális és lakossági felméréseken alapuló adatok egész Európában hiányoznak ebben a korcsoportban, pedig pontosan ez a csoport különösen érintett az időskori táplálkozási hiányállapotok miatt.
A készítmények kiválasztása a hirdetések alapján történik, ezért jó lenne, ha értelmes ajánlásokat lehetne adni a táplálékkiegészítésre idős korban.
Literatur: Schwab, S. et al. (2013), The Use of Dietary Supplements among Older Persons in Southern Germany – Results from the KORA-Age Study, The Journal of Nutrition, Health and Aging; 10.1007/s12603-013-0418-8
2014-01-09 23:01:12