A zsír íze

Amerikai szakembereknek sikerült azonosítaniuk a zsír ízét, ami kulcsszerepet játszhat az elhízás és a szívbetegségek elleni harcban, és a megfelelő zsírpótlók előállításában.

elhízás, szívbeteg, zsírpótló, zsír íze, szívbeteg, zsír íze | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A kutatók szerint a zsírnak egyedi és kellemetlen íze van, és immár hatodikként csatlakozott a keserű, az édes, a sós, a savanyú és az umami alap ízek mellé. Az umami az ötödik alap íz, mely a húséhoz áll közel.

Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozási kutatóközpontjának vezetője, Richard Mattes szerint a zsír ízének azonosítása számos jelentős egészségi előnnyel jár. Nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, éppen úgy, ahogy a keserű íz önmagában kellemetlen, de megfelelő mennyiségben fokozhatja a bor és a csokoládé nyújtotta íz élményt.

A jelenlegi zsírpótlók nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel állagukban ugyan igen, de ízükben nem hasonlítanak a zsírra. Az ételválasztást gyakran olyan emlékeinkre alapozzuk, hogy miként éreztük magunkat egy-egy ennivaló elfogyasztása után és a zsír íze talán hozzájárul ezekhez a gondolattársításokhoz.

A Chemical Senses című folyóiratban közölt tanulmány készítői a zsír alapvető építőköveit jelentő nem-észterezett zsírsavak (NEFA), azaz szabad zsírsavak ízérzetét vizsgálták. Az önkéntesek bevonásával végzett teszteken orrcsipeszt adtak a résztvevőkre, majd csak ízében különböző mintákat, köztük nem-észterezett zsírsavakat kóstoltattak velük.

A résztvevő nők és férfiak teljesen egyedinek, a többi íztől eltérőnek érezték a zsír ízét. Mattes szerint sokan keserűként vagy irritálóként és egyértelműen kellemetlenként írták le. A szakember szerint a vizsgálatot nehezítette, hogy nem létezik pontos, tudományos leírása az érzékelési benyomásnak.

| elhízás, szívbeteg, zsírpótló, zsír íze
2015-07-21 19:28:04
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop