Alma vagy körte?

Az "alma alkat", vagyis a zsír deréktáji felhalmozódása normális testsúly mellett is nagyobb egészségi kockázatot jelenthet, mint az inkább a csípőn és a combon jelentkező zsírréteg - állapította meg egy új tanulmány.

testsúly, alma alkat, túlsúly, elhízás, Testsúly, túlsúly | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A hasi zsírt régóta veszélyesebbnek tartják, mint a csípőn vagy alatta lévő rétegeket, de az orvosok általában jobban figyelnek a BMI-re, mint a derék körfogatára, mert a derékbőség a hízással amúgy is növekszik.

A kutatók egy amerikai állami egészségügyi felmérés adatait elemezték, amely mintegy 15 000, különböző BMI-jű - normális súlyú, túlsúlyos és elhízott - férfi és nő adatait tartalmazta. Tizennégy év alatt több mint 3200-an haltak meg közülük.

A résztvevők derekának és csípőjének hányadosát is kiszámították. Ha az arány egynél nagyobb, az a csípőnél vastagabb derekat jelent. Ez minden BMI esetében a korai halál nagyobb kockázatával járt - olvasható az Annals of Internal Medicine című belgyógyászati folyóiratban ismertetett kutatásban.

A résztvevőknek közül a férfiak 11, a nők 3 százaléka volt normális testsúlyú, viszont almaalkatú. A kutatók azt a meglepő eredményt kapták, hogy az alma alkatúaknál nagyobb volt az egészségi kockázat, mint sok túlsúlyos vagy elhízott, de körte alkatú résztvevőnél.

A hasi szervek körüli zsírfelhalmozódás mindenek előtt a cukorbetegség, a szívbetegségek és más anyagcserezavarok kockázatát növeli. Általában magasabb cukor- és zsírszintet mérnek a pocakosoknál, tehát az orvos mérőszalagos nélkül is megtalálhatja, kiknél nagyobb a kockázat.

A normális testsúlyúaknak ajánlatos odafigyelni, ha a derékbőségük elkezdene nőni, ilyenkor az egészségesebb étrend és a testmozgás lehet a megoldás.

| testsúly, alma alkat, túlsúly, elhízás
2015-11-11 22:43:22
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop