Az elhízás veszélyei

A fejlődő országokban legyőzték a fertőző betegségeket, most egy másik "járvány", az elhízás (obesitas) fenyeget bennünket. Magyarországon a felnőttlakosság több mint fele testsúlyfelesleggel rendelkezik, minden ötödik ember elhízott, minden tizedik súlyosan elhízott. Az elhízás okozta betegségekre a fejlett nyugati országokban óvatos becslések szerint is legalább annyit, ha nem többet költenek, mint amennyit az összes rákfajta kezelésére.

elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, testsúly, diéta, Testsúly | Gyógy-ír   Kisalföld | Strényer, F.

A túlsúlyhoz kötődő betegségek

Magas vérnyomás

Az alma típusú, hasra lokalizálódó elhízás igen gyakran vezet magas vérnyomáshoz. A kövéreknél háromszor gyakrabban fordul elő magas vérnyomás. Mérsékelt magas vérnyomás testsúlycsökkentéssel az esetek jó részében visszafejleszthető, a gyógyszeres kezelés elhagyható.

Cukorbetegség

A felnőttkorban kezdődő, 2. típusú cukorbetegség esetén 80-90 százalékban észlelünk testsúlyfelesleget. Ebben az esetben az elhízás a cukorbetegség tulajdonképpeni oka. Ezeknek a betegeknek van saját inzulintermelésük, sőt, több is, mint kellene. A több inzulin azonban a nagy testzsírtömeg miatt nem hat megfelelően, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn, emiatt van vércukor-emelkedés. Ezért is alappillére a 2. típusú cukorbetegség kezelésének a fogyás és a diéta.

Zsíranyagcsere-zavarok

A túlsúlyosok kb. kétharmadánál észlelhető magasabb koleszterin- vagy trigliceridszint. A zsírnemű anyagok lerakódása az érfalban általános érelmeszesedéshez, az erek szűkületéhez, az ellátott terület vérellátási zavarához vezet.

Szívbetegségek

A "halálos négyes" tagjai (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar) együtt főleg, de külön-külön is igen kifejezetten fokozzák a szívkoszorúér-elmeszesedés kockázatát. Szívkoszorúérgörcs (angina), szívizomelhalás (infarktus) vagy szívelégtelenség is kialakulhat emiatt. A súlyfelesleg nagyobb munkát ró a szívre, a tartós túlterhelés miatt hamarabb kimerül a "motor". Súlyos elhízáskor jelentkezik a Dickens egyik regényalakjáról elnevezett Pickwick-szindróma, nevezik alvási apnoénak is. Ezek a betegek nappal aluszékonyak, gyakran elbóbiskolnak. Éjszaka erősen horkolnak, közben időnként légzésük néhány másodpercre leáll. Innen kapta az állapot az elnevezését, az apnoe légzésleállást jelent.

Mozgásszervi eltérések

A tartósan nagyobb súly az ízületeket megviseli, hamarabb "kopnak". Főleg a gerinc, a csípő- és a térdízületek károsodnak, mivel ezek vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve. Elhízottakon sokkal gyakoribb a lábboltozat-süllyedés, a "lúdtalp" is.

Egyéb betegségek

Az agyi érelmeszesedés és az ennek következtében fellépő "szélütés" (stroke) kockázata megnő. A máj "elzsírosodása" miatt gyakrabban alakul ki epekövesség testsúlyfelesleggel rendelkezőknél. A gyomorbemenet záródási zavara savas felböfögéshez, nyelőcsőgyulladáshoz vezethet. Nem közismert, de statisztikailag egyértelműen bizonyított, hogy bizonyos rákféleségek elhízottaknál nagyobb számban fordulnak elő. Ilyenek pl. férfiakban a vastag-, a végbél- és prosztatarák, nőkben pedig a méh, a petefészek és az emlő rákjai. Az alsó végtagi visszértágulatok és visszerekben a vérrögképződés (trombózis) esélye is nagyobb kövéreknél. Elhízott fiatal nőknél a menstruációs ciklus szabálytalanabb.

Mérsékelt túlsúly csak mérsékelt pluszkockázattal jár. A súlyos elhízásban szenvedők (BMI>40) halálozási kockázata azonban akár a tízszeres értéket is elérheti. Az elhízáshoz társuló betegségek kialakulásának esélyét a testsúly csökkentésével minimalizálhatjuk, hogy ezt milyen módszerekkel érhetjük el, az már egy másik történet.

| elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, testsúly, diéta
2004-09-25 19:06:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop