Amerikában tíz nő közül már négy elhízott

Riasztóan terjed az elhízás az amerikai nők körében: tíz nő közül már több mint négy elhízott az amerikai kormány új egészségügyi statisztikai adatai szerint.

elhízás, USA, túlsúly, túlsúly | MTI Hírek13 | MTI
Az Egyesült Államokban a szakértők szerint három évtizedre nyúlik vissza az elhízás "járványa". Egy évtizeden át nagyjából megegyezett a nők és a férfiak elhízási aránya.

Az utóbbi években azonban a nőknél magasabb lett az elhízottak aránya és jelenleg a nők 40 százaléka elhízott, míg a férfiaknál 35 százalékos ez az arány.

Az új statisztikát az amerikai járványügyi központ (CDC) hozta nyilvánosságra, az adatokat két tanulmányban publikálták kedden online a Journal of the American Medical Association folyóiratban.

Az adatokat a kormány 2013-2014-es felméréséből nyerték. A kétévente végzett vizsgálat során több mint ötezer amerikai súlyát és méreteit elemezték.

A lakosság elhízási adatai nem okoztak túlzott meglepetést a kutatóknak, hiszen közismerten növekszik az elhízottak aránya, az ugyanakkor riasztó, hogy a nőknél az arány már elérte a 40 százalékot, hiszen ez arra utal, hogy a kormányzat minden intézkedése ellenére sem sikerül csökkenteni az elhízottak arányát - mondta el Dana Hunnes dietetikus, aki a Los Angeles-i Ronald Reagan Kórházban foglalkozik elhízott páciensekkel.

A kutatók ugyanakkor azzal nem tudtak elszámolni, hogy vajon miért terjed jobban az elhízás a nők körében. A szakértők egy sor magyarázattal próbálkoznak, köztük azzal is, hogy sok nő valószínűleg elégedett a nagyobb méreteivel.

A nők egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte nagyobb arányban elhízottak, mint a férfiak, bár korántsem akkora a különbség, mint az Egyesült Államokban: globálisan a nők 15 százaléka, míg a férfiak 11 százaléka elhízott.

Az elhízás nem egyszerűen túlsúlyt jelent, hanem azt, hogy az ember jelentősen súlyosabb az egészségesnél. A szabvány szerint a 30-as testtömegindextől (BMI, Body Mass Index) tekintenek valakit elhízottnak, 40 felett pedig súlyosan elhízottnak. Az elhízottság komoly egészségügyi problémákhoz vezet, cukorbetegséget és szívbetegséget is okozhat.

Az új tanulmányok az etnikumok és korcsoportok között is eltéréseket találtak: az elhízás az afroamerikai nők körében a legelterjedtebb, 57 százalékuk sorolható ebbe a csoportba. A spanyolajkú nők 47 százaléka elhízott, az európai származású nők 38 százaléka, az ázsiai eredetű nőknek pedig 12 százaléka.

A férfiaknál nincsenek ilyen éles határok: 35-38 százalékos az elhízás a feketék, spanyolajkúak és fehérek között.

A felmérés adatai szerint a felnőtt amerikai lakosság 38 százaléka, a gyerekek 17 százaléka elhízott.

| elhízás, USA, túlsúly
2016-06-08 23:55:26
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop