A cukoradó több tízezer embert menthet meg számos betegségtől

Jelentősen csökkentheti a cukorbetegek, az elhízottak és a fogszuvasodásban szenvedők számát a Nagy-Britanniában 2018 tavaszán bevezetendő cukoradó - mutatták ki brit szakemberek számítógépes modellezéssel.

cukoradó, elhízás, cukorbetegség | MTI Hírek13 | MTI
Az adónak az egészségre gyakorolt hatásáról készített tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy a pozitív hatás még nagyobb lenne, ha az élelmiszeripar az adóemelésre válaszul csökkentett cukortartalmú termékekkel állna elő ahelyett, hogy árat emelne, a fogyasztóra hárítva az adóemelést.

A bevezetésre kerülő adó lépcsőzetes: az alacsony cukortartalmú és diétás italkora nem vetik ki, a 100 milliliterenként 5-8 gramm cukrot tartalmazókra alacsony, a 8 grammot vagy annál több cukrot tartalmazókra magas adót vezetnek be.

Az egészségügyi tárca az adójavaslat megfogalmazásakor azzal érvelt, hogy a cukrozott italok jelentik az egyetlen legnagyobb cukorforrást a gyerekek számára, akik egyetlen doboz kóla elfogyasztásával már több cukrot fogyasztanak, mint az ajánlott napi bevitel.

A kutatók modellezése szerint ha a gyártók 30 százalékkal csökkentenék a magas cukortartalmú italok cukortartalmát, akkor évente 14 ezer 400 felnőttnél és gyermeknél előznék meg az elhízást, 19 ezerrel kevesebb 2-es típusú cukorbeteg lenne és majdnem 27 ezerrel kevesebb szuvas fogat kellene kezelni.

Ha a cégek az adó miatt 20 százalékkal növelnék magas vagy közepes cukortartalmú termékeik árát, 81 ezer 600-zal csökkenhetne az elhízott felnőtt és gyermek száma, 10 ezer 800-zal kevesebb cukorbeteg és 14 ezer 900-zal kevesebb szuvas fog lenne évente - mutatták ki a The Lancet Public Health orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A jó hír az, hogy tanulmányunk azt jelzi, az összes valószínű iparági válasz esetén megvan a lehetőség az egészség javítására. Az iparági választól függ majd az, hogy az adó bevezetése mekkora egészségi előnyökkel jár majd" - hangoztatta Adam Briggs, az Oxfordi Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője londoni sajtótájékoztatóján.

Briggs hozzátette, hogy az iparági válaszok legnagyobb valószínűséggel kombinálni fogják a tanulmányban felvetett lehetőségeket.

| cukoradó, elhízás, cukorbetegség
2016-12-19 01:26:34

Web Design & Development Prowebshop