A gyorsétkezdék és az egészség
Nincs sétálóutca, bevásárlóközpont gyorsétkezdék nélkül. A betérők főleg 1419 évesek. Felmérések szerint a fiatalok 90%-a jár rendszeresen gyorséttermekbe. Őket inkább a modern "étkezési kultúra", mint az étel csalogatja oda. Az ilyen éttermekben gyorsan és viszonylag olcsón lakhat jól az ember, miközben a barátaival zavartalanul találkozhat, élhet "társadalmi életet".
Ideál - Reforméletmód magazin Celsus Kft. | Jeni, Zs.
HAGYOMÁNYOS VAGY EGZOTIKUS?
Az azonban megzavarhatja az élvezetet, hogy a gyorsétkeket általában egészségtelennek tartják. Pedig a gyorsétkek nem alapvetően rosszak! Aki jól választ, nyugodtan élvezheti a gyors falatokat. A helyes választás azonban nem is olyan könnyű, mert még sosem volt olyan széles a választék, mint manapság.
A népszerűségi listavezető a hamburger minden változatban. Ma már nemcsak marhahúsból és sertéshúsból, hanem halból vagy szárnyasból is készítik.
A fast foodok klasszikusai: a currys kolbász, a virsli, a sült párizsi, a sült krumpli ketchuppal és a különböző szendvicsek.
Az új irányzat kedvencei közé tartoznak az idegen tájak ételei, például a kebab, sushi.
A táplálkozástudósok és az egészség apostolainak kritikája időközben gondoskodott arról, hogy a húsos kínálati palettán feltűnjenek a "zöldek" is. Így a gyorsétteremláncok már különböző salátákat, tésztában sült zöldségeket is kínálnak megéhezett vendégeiknek. Emellett komoly jelentősége annak van, hogy a gyorsétkezdék csak az éhséget csillapítják-e, vagy a főétkezést is helyettesítik.
Ha összehasonlítjuk a legkedveltebb gyorsétkek tápanyagtartalmát az ifjúság számára javasolttal, meglepő eredményt kapunk: egy hamburgerben nemcsak a helyes kalóriamennyiség van benn, hanem elegendő vasat is tartalmaz. Egy hamburgerrel azonban a fiatalok ritkán elégednek meg! Inkább a hamburgerből, hasábburgonyából és kólából álló menüt választják, ez a kombináció viszont valóságos kalóriabomba!
MIT MIVELÍme a táplálkozástudósok véleménye: a legtöbb gyorsétek túl sok zsírt és sót, ugyanakkor túl kevés ballasztanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A hamburger vagy sajtburger salátával és narancslével viszont több vitamint, ásványi és ballasztanyagot tartalmaz, mint a klasszikus kóla-hasábburgonya-hamburger változat. A köztes étkezésre alkalmatlan a zsír- és kalóriabombának számító currys kolbász, a sült kolbász, a sült párizsi, a dupla burger és a szalámis pizza. Aki mégsem akar ezekről lemondani, legalább ásványvizet igyon hozzá és a hiányzó tápanyagokat más étkezésnél okvetlenül pótolja! A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, a burgonya, a müzli, a sovány tejtermékek, a saláták, a zöldségek és a gyümölcsök helyreigazíthatják a tápanyagmérlegünket.
Ha a gyorsétkek építőköveit optimálisan kombináljuk és az egyéb étkezéseknél gondoskodunk az egészséges kiegyenlítésről, ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha néha-néha bekapunk egy hamburgert.
Ugyanakkor ne feledjük, hogy a gyorsétkezdés sietség kedvez a gyomor- és bélpanaszok kialakulásának, mert az ember csak eszik és eszik, miközben könnyen elveszti a kontrollt, tehát helytelen étkezési szokásainkat erősíti. Így a gyorsétkek gyakran felelősek a túlsúlyunkért és a táplálkozással összefüggő betegségekért. Ezért, ha tehetjük, ragaszkodjunk a "klasszikus" étkezési szokásokhoz. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor legalább figyeljünk oda, hogy mit mivel eszünk.
2002-07-25 15:33:41