A hormonális elhízás rejtélye

SAN ANTONIO - A tudósok öt évvel ezelőtt alaposan meglepték a világot bejelentésükkel, amely szerint elhízott egereket le tudnak fogyasztani, ha a zsírsejtek által kiválasztott testsúly-kontrolláló hormont, leptint adnak nekik.

leptin, ágy, hormon, elhízás, obesitas, kövér, étvágy | The New York Times Health News Service   Medincorp | Tumiel, C.

Ám hasonló hatást az embernél már sokkal nehezebb elérni. Az elhízott embereknek, mint az kiderült, rengeteg leptin van a vérében, de szervezetük valahogy nem képes reagálni rá.

A leptin rejtélyének megfejtése régóta foglalkoztatja a diabéteszt kutató tudósokat. Az elhízás szorosan összefügg a 2. típusú diabétesszel, ezzel a 15 millió amerikait érintő betegséggel. Kezelés nélkül a cukorbetegség rontja a látást, veseelégtelenséget, szívbetegséget okozhat, és végül halálhoz vezethet.

Az American Diabetes Association 60., San Antonióban rendezett éves közgyűlésén megjelent kutatók és orvosok most megismerkedtek a leptin-kutatás legújabb fejleményeivel.

Az elmúlt öt évben tanulmányok ezrei foglalkoztak a leptinnel. Bár történt előrelépés, a kutatók szerint még hosszú az út addig, hogy megértsük a zsírsejtek, a leptin, az agy és az étvágy közötti összetett interakciókat.

Laboratóriumi állatokkal a Harvardon végzett kutatások alapján azonban a kutatók arról adtak hírt, hogy azonosítottak két olyan agyi területet, amelyek a leptin-rezisztenciát befolyásolhatják. Területeket azonosítottak a hypotalamusban, az agy mélyen fekvő részén, amely az étvágyat irányítja. A leptin itt különféle reakciókat vált ki a normális és a túlsúlyos egerekben.

"Mostanra azonosítottuk a probléma lehetséges helyét" - jelentette ki dr. Jeffrey Flier, harvardi endokrinológus professzor.

Ám valószínű, hogy vannak más agyi területek is, és még az összes azonosítása is csak egy része a probléma feltárásának.

A leptint - az "elhízás elleni hormont" - zsírsejtek választják ki, és a feltételezések szerint ez tudatja az aggyal, hogy mikor kell abbahagyni az evést. Az agy ezt követően jeleket küld szét a testben, amelyek a zsírtárolástól az étvágyig sokmindent irányítanak.

"A probléma a leptinnek a rendeltetési helyére való eljuttatásában van - tudtuk meg dr. Fliertől -, de azt legalább tudjuk, hogy a lényeg a hypotalamusban rejtőzik."

Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a tanulmányokban végig állati agyak szerepeltek, ami nagyban különbözik a humán agytól, tette hozzá a professzor.

Az elhízás leptines kezelésére tett próbálkozások eddig sikertelenek voltak. Ám ha valamikor a tudósok tisztázni tudják a leptin és az agy kölcsönhatásait, akkor ez a módszer is reális lehetőséggé válik, mondta dr. Flier.

A tudósok talán befolyásolni tudják majd a leptin-reakciókat, vagy hatással lehetnek valamelyik alsóbb szintű agyi rendszerre.

"A remény megvan - szögezte le -, de a reményből nem mindig lesz gyógyszer."

Megjelent: The San Antonio Express-News

| leptin, agy, hormon, Elhízás, obesitas, kövér, étvágy
2002-07-31 17:29:11
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop