Ne számolja a kalóriákat, csak csökkentse a zsírfogyasztást

Ha az újévi fogadalmaink közt ott szerepel a fogyás, ne számoljuk a kalóriákat, elég, ha csökkentjük a zsírfogyasztást, állítják dán kutatók.

elhízás, diéta, fogyás, fogyókúra, kalória | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

Egy tanulmány szerint, amelyben 43, 39 és 48 év közötti túlsúlyos embert mértek föl, a szénhidrátokban gazdag, ám zsírszegény étrend sokkal hatékonyabb út a lefogyáshoz, mint ha a kalóriákat számoljuk. A tanulmány megkezdése után több mint egy évvel az alacsony zsírtartalmú étrendet közvetők nem egész egy fontot híztak vissza, szemben a kalóriáikat számolók kilenc fontjával.

A kezdeti súlycsökkentés érdekében az egyik csoport vagy egy tejben oldott porokból álló nyolchetes kúrát tartott, míg a másik alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztott.

Mindkét csoport tagjai, elsősorban a nők, fogyasztótablettákat és vitaminokat és ásványi anyagokat is szedtek, valamint élelmezési tanácsadásban és viselkedésterápiában részesültek, jelentették a koppenhágai Királyi Állatorvosi és Mezőgazdasági egyetem humánélelmezési tanszékének kutatói.

Mindkét csoport tagjai átlagosan 30 fontot fogytak le ez alatt a kezdeti periódus alatt, írja a British Medical Journal e heti száma.

A bevezető szakasz után egy éves időtartamig a vizsgált személyek egy része a kalóriaszámolásos módszert követte, míg a többiek alacsony zsír- ás magas szénhidrát tartalmú ételeket fogyasztottak. A zsírszegény diétában kevesebb volt a főzőolaj, kevesebb a sült étel, míg több az összetett szénhidrát, a gyümölcs és a zöldség.

''Igen fontos a zsírfogyasztás csökkentése, ám az is inkorrekt lenne, ha azt propagálnánk, hogy nem kell a kalóriákat számolni, csak a zsírfogyasztást csökkenteni'' - mondta Patrick O'Neil, a dél-karolinai Charleston Orvosi Egyetemének táplálkozástudományi szakértője.

Szerinte a tanulmány legfigyelemreméltóbb vonása, hogy a kutatók nem jelentettek jelentős eltérést a hosszú távú súlycsökkenés terén azoknál, akik fehérjekészítményeket kaptak a kúra kezdő szakaszában és azok közt. akik hagyományos diétán voltak.

''A tanulmány kimutatja, hogy az, ami a fogyás után történik, fontosabb a hosszú távú súlycsökkenés szempontjából mint az, ami a fogyókúra alatt történik'' - jelentette ki O'Neil.

Azt javasolja, hogy a hosszú távú eredmény érdekében kövessük a tanulmány által javasolt fogyókúra programot, amelybe az alacsony zsírtartalmú diéta csakúgy beletartozik, mint az élelmezési tanácsadás.

Megjegyezte még, hogy míg a szóban forgó tanulmány nem szól a testedzésről, ''a testgyakorlás igen fontos alkotóeleme a hosszú távú fogyókúrának''.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| elhízás, diéta, fogyás, fogyókúra, kalória
2002-07-31 18:21:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop