Az alacsony zsírtartalmú diéta nemkívánatos mellékhatásai

A telített zsírokban szegény étrend nem minden esetben hatásos a koleszterinszint csökkentésére, derül ki egy új kutatás eredményeiből.

koleszterin, étrend, alacsony, zsírtartalmú, diéta, LDL-koleszterin, zsírtartalmú | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

A kutatás vezetői azt feltételezik, hogy a genetikai különbségek határozzák meg szervezetünknek a zsírszegény étrendre adott válaszát.

Öt különböző, a koleszterinszint-csökkentő diéták hatásosságát vizsgáló felmérés áttekintése után a bostoni kutatók azt vették észre, hogy az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), más néven a "rossz koleszterin" szintje igen eltérő értékeket mutatott a 120 vizsgált alanynál.

A diéta elvégzése után a vizsgált férfiak átlagosan 19 százalékkal csökkentet ték LDL-koleszterin szintjüket, míg a nők 16 százalékkal. Minderről a kutatócsoport vezetője, dr. Ernst J. Schaefer, a bostoni Tufts Egyetem lipid anyagcsere-laboratóriumának vezetője számolt be.

A férfiak között az LDL-koleszterin szintjének változásai az 55 százalékos csökkenéstől a 3 százalékos növekedésig mozogtak; a nők körében a 39 százalékos csökkenés és a 13 százalékos növekedés volt a két szélső érték. Ezeket az adatokat a kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című folyóirat márciusi számában tették közzé.

A 160 mg/dl-nél magasabb LDL-koleszterin-szint - más olyan tényezők mellett, mint az elhízás, a dohányzás, a magas vérnyomás, a diabétesz vagy szívbetegségek családi előfordulása - önmagában is rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek.

A kutatók feltételezése szerint az alacsony zsírtartalmú diétákkal szembeni eltérő reakciók a koleszterin szállításában szerepet játszó protein, az apolipoprotein E (ApoE) genetikai különbözőségei miatt alakulnak ki.

Bár a kutatók azonosítottak néhány olyan gént, amely a táplálkozásra befolyással van, az még tisztázásra vár, hogy a genetikai hatás miképpen vezet eltérő reakciókhoz a zsírszegény diéták esetében, írta dr. Ronald Krauss, a berkeley-i (Kalifornia) Ernesto Orlando Lawrence Berkeley La boratórium molekuláris orvostudományi részlegének vezetője a cikk bevezetőjében.

Ezzel szemben a New York-i Rogosin Intézet lipid-kontroll központjának igazgatója, dr. Bruce Goldon szerint a kutatás eredményeinek "korlátozott hasznuk van".

Eddig is tudtuk, hogy a zsírszegény diéták nem mindig azonos mértékben képesek csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét, mondta Dr. Goldon, és az étrend megváltoztatása csak az egyik módja a koleszterinszint csökkentésének.

A pácienseknek emellett le kellene szokniuk a dohányzásról és többet kellene mozogniuk, tette hozzá.

A vizsgálati időszakban az alanyok speciálisan elkészített ételeket ettek. Az első periódusban tipikus amerikai étrenden éltek 4-10 hétig.

Ebben az étrendben a kalóriák 35-41 százaléka származik zsírokból, és 13-16 százaléka telített zsírokból.

Ezt követően a résztvevők a National Cholesterol Education Program (NCEP) Step 2 diétáját követték - ez a legszigorúbb LDL-koleszterin elleni diéta, amelyet csak más étrendi kezelések sikertelensége után javasolnak.

A Step 2 diétában az összes zsírbevitel nem haladhatja meg az összes kalóriabevitel 30 százalékát, a telített zsír mennyisége az összes kalóriabevitel 7 százaléka lehet, és a megengedett maximális koleszterinbevitel kevesebb, mint 200 mg naponta.

A kutatók a vizsgálat különböző időpontjaiban leellenőrizték az alanyok vérének koleszterinszintjét.

Ám nem úgy, mint a "valós életben", a kutatók úgy alakították ki a páciensek kalóriabevitelét, hogy azok nehogy fogyni kezdjenek az alacsonyabb zsírbevitel következtében, mondta dr. Gordon.

További jótékony hatásai mellett a felesleges kilók leküzdése csökkenti a túlsúlyosak szívproblémáinak rizikóját, és a magas koleszterinszintű betegeket erre kellene ösztönözni, tette hozzá.

Az NCEP, az Americal Heart Association, a Surgeon General és egyéb egészségügyi szervezetek ajánlása szerint az összes kalóriabevitelnek legfeljebb 30 százaléka legyen zsír, legfeljebb 10 százaléka legyen telített zsír, és az elfogyasztott koleszterin napi mennyisége ne haladja meg a 300 mg-ot.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| koleszterin, étrend, alacsony, zsírtartalmú, diéta, LDL-koleszterin
2002-07-31 18:27:07
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop