Az elhízottak általában kihagyják a reggelit

Sok amerikai sportoló buzdította arra honfitársait, hogy sok hagyományos zabpelyhet egyen reggelire. De sok amerikai, aki az újév alkalmából megfogadta, hogy fogyókúrázni fog, inkább kihagyja a reggelit, mert így sok kalóriától szabadul meg és időt is nyer. Ám a táplálkozási szakértők szerint ez nagy hiba.

reggeli, elhízás, napi, tápanyagok, táplálkozás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Walker, R.

"Az elhízásban szenvedők általában kihagyják a reggelit," tudtuk meg Kathleen Zelman táplálkozási szakértőtől. "Ez rossz módszer. A reggeli indítja be az anyagcserét, és ettől kap új erőre a szervezet." Az anyagcsere beindítása azért fontos, mert minél hamarabb elkezdődnek ezek a folyamatok, annál több kalóráit éget el a szervezet a nap folyamán. Az atlantai Nutrition Solution szakembere, Page Love Johnson szerint a reggeli segít a cukorszint egyensúlyban tartásában, és ezáltal megelőzhető, hogy túl sokat együnk a nap többi részében. "Sok olyan betegsel találkozom, aki délutánra már rettenetesen vágyik egy kis cukorra," mondta Love Lohnson. "Ez azért van, mert nem reggeliztek."

Egy egészséges reggelivel könnyeben biztosíthatjuk a szükséges napi tápanyagok bevitelét, különösen a rostanyagok, a kálcium, a vas, a C és a B-vitamin tekintetében. És a reggeli az agyra is kiváló hatással van. Vizsgálatokból kiderült, hogy a problémamegoldó képesség, a memória és a figyelem nem megfelelő, ha valaki kihagyta a reggelit.

Tehát mi az, amit ennünk kellene, és mikor?

Love Johnson szerint a reggeli tartalmazzon elegendő szénhidrátot és proteint, és mindig fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt. 300 kalória megfelelő, különösen ha belegondolunk, hogy ezt a kalóriamennyiséget testünk sokkal intenzívebben használja fel, mintha ugyanezt a 300 kalóriát késő este fogyasztottuk volna el. Egy tálka búzapehely vagy müzli 1-2 dl sovány tejben, s hozzá egy banán például jó tipp az egészséges reggelire. Akik viszont nagyon sietnek reggel, azok a müzlit keverjék el egy pohár joghurttal, és a kocsiban vagy az irodájukban egyék meg. "Én mindig tartok a kocsimban egy kis zacskót, joghurttal, mazsolával, banánnal és péksüteménnyel, így mindig eszem valamit reggelire," mondta Love Johnson.

Az atlantai szakember betegeitől gyakran hallja, hogy akik elkezdték kihagyni a reggelit, azok napközben sokkal éhesebbek lettek, és gyakran többet is ettek, mintha reggeliztek volna. "A szervezet fel van készülve arra, hogy reggel emésztenie kell," mondta Love Johnson. "Nyugodtan növelhetjük a reggeli tápanyagbevitelt, ettől még senki nem fog elhízni. A szervezetnek nagy szüksége van erre a reggeli tankolásra, és így a nap további részében is jobban ellenőrzés alatt tudja tartani az anyagcserét."

Megjelent: Cox News Service

| reggeli, elhízás, napi, tápanyagok, táplálkozás
2002-07-31 19:40:20
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop