Viták kereszttüzében a fogyókúra

Az amerikaiak fogyókúra-mániája már nyugtalanító méreteket öltött, ezért a The New England Journal of Medicine szerkesztői érdekes cikket szenteltek a témának.

fogyókúra, elhízás, táplálkozás, diéta, fogyás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Zittell, N. K.

A cikk üzenete az, hogy az elhízás következtében bekövetkező halálozás rizikója nem is olyan nagy, és az életkorral egyre csökken, és a szerzők, dr. Jerome Kassirer és dr. Marcia Angell szerint a súlycsökkenésnek "alig vannak jótékony hatásai, azok is gyakorta korlátozottak és nem mindig egyértelműek," és az amerikaiak milliói sokszor feleslegesen kínozzák magukat mindenféle fogyókúrával.

A szerzők véleménye szerint a súlyos egészségügyi problémák rizikója - a magas koleszterinszint, a hipertónia és a diabétesz - a testsúly már 10-15 százalékos csökkentésével nagyrészt elkerülhető.

Mondanunk sem kell, az orvosok és más közegészségügyi szakértők nagy része kedvezőtlenül fogadta a cikket, amely életük és munkájuk egyik legfontosabb részét támadta meg. És ha még az orvostársadalom sem egységes a súlyproblémák fontosságát illetően, a betegek honnan tudhatnák, hogy kihez forduljanak.

Bár egyetértek a szerzőkkel abban, hogy vannak "a társadalmi elvárásoknak" veszélyei, ha például a fiatal lányok egészségükre veszélyes módszerekkel próbálnak megfelelni korunk szépségideáljának, a cikkel mégis akaratlanul zavart okozhatnak egy sokkal nagyobb szinten, a férfiakat és nőket, fiatalokat és öregeket tömörítő társadalom szintjén.

A közegészségügy akkor működik jól, ha minden erejével azon van, hogy megelőzze a társadalom tagjainak elhízását. Ám a társadalom túlsúlyos tagjainál a prevenció már nem segít. És az elhízás mellett gyakorta súlyos krónikus betegségekkel is szembe kell nézniük.

Az Institute for Health and Aging és a San Francisco-i Kalifornia Egyetem közös felmérése szerint a 100 millió amerikai krónikus beteg gyógyítására szánt összeg 1990-ben 425 milliárd dollár volt - az összes egészségügyi költségek 61 százaléka.

Az egészségügyi szolgáltatások - orvosi vizsgálat, gyógyszerrendelés, kórházi kezelés - aránytalanul nagy részét a krónikus betegek veszik igénybe.

Egyetértek viszont a The New England Journal of Medicine szerkesztőivel abban, hogy az elhízásnak az életkor előrehaladtával egyre kisebb hatása van a népesség mortalitására. (Az idősebbek főként közvetlen okok miatt halnak meg, például rák, stroke vagy szívinfarktus következtében.)

De az, hogy a halálozást vegyük viszonyítási alapnak, nem pedig azt a hatalmas összeget, amelyet az egészségügyi ellátás az elhízás aránylag elkerülhető következményeinek gyógyítására fordít, nagy hiba lenne.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| fogyókúra, elhízás, táplálkozás, diéta, fogyás
2002-07-31 19:51:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop