A szakemberek új zsírcsökkentő tabletták után kutatnak

Emlékeznek még a fen-phen gyógyszerekre, amelyeket tavaly azért vontak ki a forgalomból, mert kiderült, hogy ártalmasak lehetnek a szívbillentyűkre?

fen-phen, elhízás, fogyás, fogyókúra, tabletta, gyógyszer, hormon, leptin, Meridia, Knoll, Pharmaceuticals, melanocortin, NPY | The New York Times Health News Service   Medincorp | Petit, C.

Öt éven belül ezeknél sokkal hatásosabb, új generációs elhízás elleni gyógyszerek kerülhetnek a piacra, amelyek az agyban és a zsírszövetben egyidőben fejtik ki hatásukat, továbbá befolyásolják az étvágyat, az anyagcserét és a testsúlyt, jelentették be kutatók egy Philadelphiában rendezett tudományos konferencián.

Az elhízást sokáig nem is tekintették betegségnek, ám mostanában egyre nagyobb figyelmet szentelnek neki a kutatók.

A szakemberek az American Association for the Advencement of Science közgyűlésének egyik bizottsági ülésén szólaltak fel. Az ülés témája az elhízás volt, és résztvevői nagyobb szövetségi anyagi támogatást sürgettek az ehhez kapcsolódó problémák megoldására. A nagyobb gyógyszergyártók ugyanakkor évről-évre rengeteg pénzt fektetnek olyan új gyógyszerek fejlesztésébe, amelyek már a legújabb, testsúllyal és étvággyal foglalkozó kutatások eredményeit alkalmazzák.

A (két hatóanyaga, a fenfluramin és a phentermin után elnevezett) fen-phen gyógyszerkombináció példája azonban óvatosságra inti a kutatókat, bár ennek ellenére lázas ütemben folynak a kutatások, amelynek során új zsírcsökkentő gyógyszerekkel kísérleteznek.

"Nem az a célunk, hogy olyan gyógyszert fejlesszünk ki, amit bárki bevehet, aki egy kicsit fogyni szeretne," mondta dr. Michael Schwartz, a Washington Egyetem docense. "Ezeket a készítményeket olyan embereknek állítottuk elő, akiknek az elhízás valódi egészségügyi problémát jelent."

Azt ugyanakkor elismerte, hogy olyan nagy az igény a hatásos zsírcsökkentő gyógyszerek iránt, hogy nehéz lesz szabályozni a gyógyszerek használatát. Ennek eredményeként a káros mellékhatással rendelkező vagy nagy dózisban veszélyes gyógyszerek súlyos károsodásokat okozhatnak egyes személyekben. A visszavont fen-phen és más, már forgalomban lévő vagy nemsokára kapható gyógyszerek - például a Knoll Pharmaceuticals Meridia nevű készítménye - a hormonokra hatnak, és általában a szerotonin, a telítettség érzetért felelős hormon vegyi összetételét változtatják meg. "Még nem egészen értjük, hogy miként működnek, de az is biztos, hogy sok emberre alig vannak hatással," mondta Judith Stern, a Kalifornia Egyetem táplálkozási szakértője. "A gyógyszerek következő generációjnak már sokkal alapvetőbb szinten kell majd hatnia."

Stern szerint az Egyesült Államokban az elhízás járványos méreteket ölt, mivel minden harmadik felnőtt amerikai súlyfelesleggel küszködik. Bár az elhízás pontos megfogalmazása még most is nagy vitákat vált ki, a szakértő szerint a súlyfelesleg évente közülbelül 100 milliárd dollárjába kerülnek az országnak, amely összeg kétharmadát az egészségügyi költségek teszik ki, egyharmadát pedig az amerikaiak költik mindenféle fogyókúrára, amelyek ritkán hoznak tartós eredményeket.

A szövetségi kormányzat jelenleg évi 92 millió dollárt költ az elhízással kapcsolatos kutatásokra, míg például a szívbetegségek és az AIDS kutatására egyenként 1-1 milliárd dollárt. Ahhoz, hogy a gyógyszergyárak valóban hatékony készítményekkel tudjanak megjelenni a piacon, elengedhetetlen lenne a szövetségi állami támogatás, mondta Stern.

A kutatások egyik legígéretesebb anyaga egy protein, az 1994-ben felfedezett leptin, amely az étvágy kontrolljában és a zsír tárolásában-lebontásában egyaránt szerepet játszik. Genetikailag túlsúlyos pakányokban leptin adagolásával gyors és jelentős súlyocsökkenést értek el. Az emberekben a tudósok reményei szerint, sikerül megtalálni annak a módját, hogy miként lehet a leptin-szintet növelni, vagy az agyi étvágyközpontot érzékenyebbé tenni a leptinre.

Vannak más olyan anyagok is, amelyekről nemrégiben felfedezték fel, hogy szerepet játszhatanak a súly kialakításában; ezek a melanocortin és az NPY (Y neuropeptid).

"Úgy fogalmaznék, hogy öt éven belül kapható lesz egy olyan új gyógyszer, amely messzemenően hatékonyabb bármilyen ma hozzáférhető készítménynél," mondta dr. Schwartz.

A súly gyógyszeres csökkentéséről szólva viszont egyetlen szakértő sincs, aki ne hangoztatná, hogy a rendszeres testmozgást és a jól megválasztott étrendet semmi sem helyettesítheti. A genetika általában határozza meg, hogy ki lesz hízásra hajlamos és ki nem, "de nem azért van ma több súlyproblémás ember, mert génjeink megváltoztak," fogalmazott M. R. C. Greenwood, a Kalifornia Egyetem biológusa. "Ma már a gyerekek sem mozognak annyit, mint régen".

Megjelent: The San Francisco Chronicle

| fen-phen, elhízás, fogyás, fogyókúra, tabletta, gyógyszer, hormon, leptin, Meridia, Knoll, Pharmaceuticals, melanocortin, NPY
2002-07-31 20:07:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop