Kevesebb kalória – hosszabb élet

Ha korlátozzuk napi kalóriafogyasztásunkat, hosszabb ideig élünk. És ez ráadásul akkor is igaz, ha egy középkorú valaki határozza ezt el, vannak ugyanis, akik azt hiszik, ez csak ifjúkorban elkezdve működik.

elhízás, fogyókúra, diéta, kalória | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Kutatók úgy hosszabbították meg egerek életét, hogy csökkentették napi kalória-bevitelüket, és a tudósok szerint ez valószínűleg az emberre is igaz.

A kísérletek során azt tapasztalták, hogy a csökkentett kalóriát fogyasztó egerek átlagosan hat hónappal tovább éltek, mint a többiek, ráadásul rákot is csak igen késői életkorban kaptak.

Kutyákon végzett kísérletek is igazolják, hogy a kalóriacsökkentett étrend meghosszabbítja az élettartamot.

Amikor középkorú egereknél tértek rá a kalóriacsökkentett étrendre, náluk is azt tapasztalták, hogy hosszabb ideig éltek.

Megállapították tehát, hogy a későbbi életszakaszban elkezdett kalóriacsökkentés épp olyan hatékony az élet meghosszabbításában, a halálozás csökkentésében és a rák kialakulásának vagy terjedésének késleltetésében.

A táplálkozástudományi szakemberek szerint az emberek a fejlett országokban úgyis túl sokat esznek, így a bevitt kalória mennyiségének csökkentése mindenképpen jó hatással van az egészségre.

Medical News Today
| elhízás, fogyókúra, diéta, kalória
2005-05-15 18:44:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop