Minél több órát ül a gyerek a TV előtt, annál kövérebb lesz

Két újonnan megjelent tanulmány ismételten bebizonyította, hogy egyértelmű a kapcsolat a gyermekek televíziózási szokásai és a testsúlyuk között.

gyermek, elhízás | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Az első kísérletben mintegy 5 ezren vettek részt, olyanok, akik több mint hat éven át 15 kilótól szabadultak meg, és a súlyukat tartani is tudták. Kiderült, hogy azok, akik ebbe a kategóriába estek, hetente 10 óránál kevesebbet nézték a televíziót, ez jóval kevesebb, mint a heti 28 órás amerikai átlag.

A másik kísérlet több mint 50 gyerek bevonásával készült, a résztvevők életkora 10-17 év volt. A vizsgált gyermekek napi körülbelül 9700 lépést tettek meg, ami nem egészen a kétharmada az egészséges mennyiségnek. A tanulmány szerint ennek oka az, hogy a gyerekek naponta két óránál többet nézik a TV-t, ahelyett, hogy mozognának. Még rosszabb a helyzet a gyerek 13 éves kora után, ekkor még a fentinél is kevesebb a napi lépésszámuk.

A gyerekek a legmohóbb TV-fogyasztók. Az amerikai gyerekek 2 és 17 éves koruk között 12 ezer órát töltenek el az óvodában vagy iskolában, ezzel szemben 15-18 ezer órát nézik a TV-t.

A TV-nézés nemcsak azért káros, elsősorban a gyermekekre nézve, mert mozgásszegény életmódot alakít ki, hanem azért is, mert a reklámokban általában egészségtelen ételeket és italokat hirdetnek. Érdekes szempont az elhízás és a silány élelmiszerek reklámja mellett az is, hogy megfigyelték, azok, akik sokat nézik a TV-t, hajlamosak többet is költeni. A naponta „elfogyasztott” két szappanopera hatására sokan úgy gondolják, nekik is azon a színvonalon kellene élniük, mint kedvenc hőseiknek, ezért heti 5 plusz óra a TV előtt már évi 1000 dollárral megcsappantja háztartási kasszát.

Két fontos tanács gyermekes szülőknek: a cukros italok helyett adjunk vizet a gyermeknek, és mozogjanak minél többet.

USA Today
| gyermek, elhízás
2005-11-24 14:20:17
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop