Gyomorszűkítő műtétek – a súlyos elhízás gyógyítására

A betegesen, sőt, életveszélyesen elhízottak számára a laparoszkópos gyomorszűkítő műtét az egyetlen lehetőség arra, hogy lefogyjanak. Az orvostársadalom elfogadta, hogy az életveszélyes elhízás krónikus betegség, valamint, hogy a műtéttel jelentősen csökkenthető az elhízással kapcsolatos betegségek száma, és nagymértékben javítható a betegek életminősége.

elhízás, műtét | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Glanz, J.; Glanz, J.
Az Egyesült Államokban a gyomorszűkítő műtétek száma egyre emelkedik, 1998 és 2002 között több mint a négyszeresére, sőt azóta valószínűleg már nyolcszorosára nőtt, 2004-ben már több mint 140 ezer beavatkozást végeztek el.

A szakemberek szerint ez a nagy szám elsősorban annak tulajdonítható, hogy egyre gyakrabban alkalmazzák a laparoszkópos technikát, és a betegek is egyre inkább elfogadják a kevésbé invazív eljárásokat.

Az utolsó évtized során a laparoszkópiás eljárások egyre inkább elterjedtek az általános sebészetben. Sok ember tévesen azt hiszi, hogy ezek a technikák még mindig kísérleti stádiumban vannak. Valójában, a laparoszkópia a sebészet néhány területén a túlsúlyban levő technika lett és a fogyasztó műtéteknél évek óta használják. Egyre többen ajánlják a betegeknek a kevésbé invazív műtéti lehetőséget, amikor ez lehetséges.

A laparoszkópos műtét során egy kis videokamerát tesznek be a hasüregbe. A sebész egy különálló monitoron látja a műtétet, ez a kulcsfontosságú anatómiai szerkezetek jobb megjelenítését nyújtja és jobb hozzáférést ad az operatőr számára. A kamerát és az orvosi műszereket kis hasfali metszéseken át helyezik be a hasüregbe, nem szükséges egy hosszú metszés a hasfal megnyitásához.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a betegeknek a laparoszkópos fogyasztó műtét után kevesebb a fájdalmuk, könnyebb a légzésük, magasabb az oxigénszintjük, kevesebb a sebbel kapcsolatos szövődmény (fertőzés, sérv), és a betegek gyorsabban visszatérhetnek mindennapi tevékenységükhöz.

A fogyasztó műtétekkel kapcsolatos laparoszkópos műtétek alapelve és eredménye ugyanaz, mint a nyitott műtéteké. Nem minden beteg alkalmas azonban erre az eljárásra és nem minden sebész jártas a módszerben. Jelenleg a fogyasztó műtétek 92 százalékát végzik laparoszkópiával, és 323 helyen végeznek gyomorszűkítő műtétet az Egyesült Államokban.

| elhízás, műtét
2005-12-27 19:51:21
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop