A kórosan elhízott kisgyermekek butábbak?

Azoknak a kisgyerekeknek, akik négy éves koruk előtt igen elhízottak, nagy valószínűséggel alacsonyabb az IQ-juk, olvasható egy nemrégiben megjelent tanulmányban.

gyermek, elhzás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Dr. Daniel J. Driscoll, gyermekgyógyász-professzor a floridai egyetem kutatója szerint a megállapításaik még csak előzetesek, de nem árt odafigyelni.

A vizsgálatban 18-an vettek részt, valamennyien 4 éves korukig igen kövérek voltak, azaz a magasságukhoz képest a testsúlyuk az ideálisnál több mint 150 százalékkal volt több. – Nem egy kis babahájról van szó – mondja Driscoll professzor –, hanem egy igen ritka csoportról.

A vizsgálat idején a résztvevők életkora 4-22 év volt (átlagosan közel 11 év). Először szűrésen estek át, hogy a kutatók megállapítsák, elhízásuk nem genetikai rendellenességnek tudható-e be, majd megmérték az IQ-jukat és kognitív készségeiket.

Összehasonlításképpen a résztvevők 24 olyan testvérét is tanulmányozták, akik kisgyermekkorukban nem voltak elhízottak. Szintén részt vett a felmérésben 19 Prader-Willi szindrómás gyerek más családokból.

A Prader-Willi szindróma a gyermekkori elhízás legáltalánosabban ismert genetikai oka, és szellemi elmaradottsággal jár. A legalacsonyabb IQ-t a Prader-Willi szindrómás gyerekeknél, valamint azoknál mérték, akik ismeretlen okból voltak súlyosan elhízottak négy éves koruk előtt.

– Az ilyen gyerekek IQ-ja még nem tartozik a „szellemileg elmaradott” kategóriába, de sérültnek mondható, azaz határeset – álltja a professzor. A kórosan elhízott és a normál testsúlyú gyerekek IQ-ja között átlagosan 25-30 pont eltérés volt tapasztalható.

A gyermekeket MRI-vizsgálatnak is alávetették. Ennek során azoknál, akik legalább 11 évesek voltak és 4 éves korukig kórosan kövérek voltak, az agy különböző területein foltokat észleltek a kutatók, nem elhízott testvéreiknél azonban nem. Hasonló foltok voltak megfigyelhetők a Prader-Willi szindrómás gyermekeknél is.

– Nem azokról van szó, akik később híznak el, hiszen vannak zseniális kövérek is. Ilyenkor az agy már kifejlődött, mire elhíznak. Az agy fejlődésének szempontjából kulcsfontosságú az első 4 életév. További kutatások szükségesek, de ezek mindenesetre figyelmeztető jelek.| gyermek, elhzás
2006-09-06 16:50:20
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop