Elhízott Európa

Az Európai Unió három évet adott az élelmiszeriparnak az egészségesebb termékek előállítására, különben szigorú rendelkezéseket kívánnak életbe léptetni. Markosz Kiprianu, az Európai Unió egészségügyi biztosa ultimátumot adott az Unió élelmiszer- és italgyártóinak, amely három éven belül intézkedéseket vár az elhízás ellen.

elhízás, EU | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
– Az iparnak fel kell fognia, hogy fogy az idő, ha EU-szinten akarunk eredményeket elérni – mondta a biztos egy sajtótájékoztatón. – Épp elég ösztönzést kaptak ahhoz, hogy határozottabban és tudatosabban tegyenek valamit, különben a törvénnyel néznek szembe– tett hozzá Kiprianu. Elmondta még, hogy az Unió szívesebben látna az ipar önkorlátozását, mint a törvény erejét, mert az előbbivel gyorsabb eredményeket lehet elérni.

Különféle javaslatok kerültek a Bizottság elé, az élelmiszerek tápértékének a csomagoláson való feltüntetésétől az egészséges étkezést hirdető programokon át az egészségtelen termékek reklámozásának korlátozásáig. A sportszervezetektől azt várja az Unió, hogy a fiatalokat több mozgásra buzdítsák.

A 490 millió európai polgárból több mint 15 millió elhízott vagy túlsúlyos, és 3 millió az elhízott iskolás gyermekek száma.

A fogyasztóvédő csoportok bírálták Brüsszel kezdeményezéseit, sokkal több valódi intézkedést vártak. Nem meglepő, hogy az élelmiszeripar képviselői viszont kedvezően fogadták a terveket. – Nincsenek jó és rossz ételek, csak helyes és helytelen étkezés van – mondja egyikük, a csokoládé és édesipari egyesület főtitkára.

Spiegel Online
| elhízás, EU
2007-06-22 12:51:43
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop