A fogyás a fejben indul

Ugye már többször megpróbált lefogyni? Eredménytelenül. Bizony gyakran elő fordul: ha nincs megfelelő önbizalmunk, nem hiszünk igazán saját erőnkben, semmiféle diéta sem segít. Ha nem változtatjuk meg gondolkodásmódunkat, életünket sem leszünk képesek új irányba terelni.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(1):24-25   Celsus Kft. | Kovács, R.
Gyakran széttárjuk a kezünket - a családunkban végül is mindenki kövér -, és ösztönösen a csokoládé után nyúlunk. Egy másik, sokunk számára ismert helyzet: a rossz időtől búskomorrá válunk. Ilyenkor sokszor mondjuk: "Jaj, már megint esik az eső! Ha nem süt ki végre a nap, mindjárt megbolondulok." Ilyen erővel azonban a következőt is mondhatnánk: "Nem hagyom, hogy az időjárás elrontsa jó kedvemet." Így programozható a siker a kudarc helyett. Ideje hát, hogy gondolkodásunkat megváltoztassuk!

Tudatos gyakorlatok és hipno-meditáció segítségével nem csak ideális súlyunkat érhetjük el, hanem sokkal lazábbá, vidámabbá is válhatunk.  

Kezdjük optimistán a napot!

Felkelés után váltson néhány szót önmagával - csak jó dolgokat soroljon fel (pl.: van munkám, van hol lakjak, társam kincset ér stb.). Ezt követően álljon a tükör elé, nézzen bele, és hangosan, vidáman mondja önmagának: "Ez egy gyönyörű nap. Minden kihívás alkalom számomra, hogy erős és derűlátó legyek." A monológ visszhangja egész nap fülünkben cseng.

Az egyenes testtartás erősít

Próbálja ki önmagán a következőt: álljon meg, lógassa le a vállait, nézze a padlót, ráncolja a szemöldökét és a homlokát! Hogy érzi magát? Csüggedtnek és kedvetlennek. Emelje fel a fejét, nézzen fel az égre, feszítse hátra vállait, lélegezzen mélyet, majd lassan ismét fújja ki a levegőt, ezután - mosolyogjon, nevessen! Most hogy érzi magát? Természetesen nagyon jól! Ilyenkor a negatív gondolatoknak nincs esélyük!

Jegyzetek a pozitív gondolatokról

Ez a gyakorlat nagyon egyszerű, de roppant hatásos. Legyen mindig kéznél egy jegyzettömb, melybe csak pozitív tulajdonságait tünteti fel, bármikor bármi eszébe jut. Ezek gyakran jelentéktelennek tűnő dolgok (például munkahelyén: "Milyen szép kézírásom van!"). Legtöbben csupán azzal foglalkozunk, hogy mit csinálunk rosszul. Váltsunk: mit szeretünk magunkon? A bók hozzájárul a jó közérzethez - még ha tőlünk jön, akkor is segít.

Farkasétvágy ellen

Képtelen ellenállni az édességeknek? A következő gyakorlat biztosan segít. Ahogy megkezdődik a farkasétvágyroham, először is álljon fel! Álljon egyenesen, tekintsen felfelé, alaposan lélegezzen ki! Jobb kezével, ahogy szokta, nyúljon az édesség után, s ekkor vegyen bal kezébe egy pohár vizet! Érzi, ahogy a víz szinte átmossa szervezetét ahelyett, hogy eltömné édességekkel. Kortyolva igya a vizet, és közben továbbra is álljon egyenesen! Érezze az erőt és egészséget, mely szinte fokról fokra hatalmába keríti testét.

Fogyasztó trükkök

  • Alaposan rágjon meg mindent! Így tehermentesíti gyomrát a felesleges munkától, megtakarít sok energiát és emésztéshez szükséges enzimeket is.
  • Rendszeres időpontokban reggelizzen, ebédeljen és vacsorázzon!
  • A főétkezések közti evésnek is legyen menetrendje! Így nem eshet ismét a régi hibákba (például tévézés közbeni nassolás).
  • Fontos, hogy ne egyen egy időben szénhidrátdús (például burgonya, tésztafélék, kenyér) és állati fehérjében gazdag (például hús, szárnyas, hal, tojás, tejtermékek) táplálékot!
  • Az étkezéseket mindig salátákkal vagy zöldséggel kezdje, és ezt követően térjen át a nehezebb ételekre!

Hipno-meditáció

Hipnózis (például számok ismétlése) vagy meditáció (a gondolatok elengedése, kiüresedés) segítségével elérhető a "tudat feletti" állapot. Ilyenkor legbensőbb énjét is pozitív irányba programozhatja, annyira, hogy még a "zsákutcák"-ból is képes kitalálni. Az eredmény: kiegyensúlyozottnak érzi magát, önbizalma és életkedve megnő.

Végezze a hipno-meditációt 20-30 percen keresztül reggeli felkelést követően vagy esténként lefekvés előtt! Olyan helyiséget válasszon erre a célra, ahol senki sem zavarja (kapcsolja ki a telefont)! Gyakran növeli a gyakorlat hatékonyságát, ha előtte meleg fürdőt vesz.

1. Ellazulás

Kényelmesen feküdjön hanyatt! Akár magára húzhat egy puha gyapjútakarót. Kb. 2 percen keresztül lélegezzen mélyeket be-ki! Majd egy mély belégzést követően tartsa bent a levegőt, 5 másodperc elteltével lassan lélegezzen ki, szájon keresztül! Ez a légzőgyakorlat mindenféle feszültséget eltávolít testéből-lelkéből. Próbáljon ezután aranyszínű fényt előállítani, mely a Nap meleg sugarait közvetíti Ön felé! A fény lazít és melegíti fejbőrét. Képzeletben haladjon végig egész testén izomról izomra addig, míg nem érzi, hogy teste átmelegedett és elnehezült! Ezután próbálja meg egész testét ellazítani, és érzi, ahogy fejbőre, szemei, arcizmai, szemöldöke és ajkai is ellazulnak. Ezt követően érzi, ahogy a meleg "napfény" átjárja tarkóját, nyakát, vállait, felkarját, alkarját, csuklóit, felsőtestét, hátát és hasát, csípőjét és combjait. Lazítsa ki térdeit, alsó lábszárát és bokáit is! A meleg fény minden sötétséget kiűz testéből, és átjárja egész a lábujjai hegyéig. Most mondja magának: "Lazulj ki, engedj ki!"

2. Elmélyülés

Most lazítsa ki lelkét! Összpontosítson a "harmadik szem"-területre (a homlok közepén található, pontosan a szemöldök magasságában)! Nyissa ki szemét, és irányítsa pillantását fölfelé! Mondogassa magának, hogy teste minden levegővétellel, minden másodperccel egyre lazább! Képzelje el, hogy egy tábla előtt áll, és kezében tart egy szivacsot és egy piros krétát! Rajzoljon egy kört a táblára, és írja be a 25-ös számot a kör közepébe! Törölje ki a számot! Mondja magának: "Most 25-től lefelé számolok 1-ig, és minden számmal lazább leszek. Ha elérkezek az 1-hez, >tudat feletti< állapotba kerülök." Írja be ezután a következő számot (24) a kör közepére! Törölje ki ismét a számot, és próbáljon meg jobban ellazulni, mielőtt a következő számot (23) felírná stb., mindaddig, míg el nem ér az 1-hez. Természetesen nem törvényszerű, hogy egészen az 1-ig visszamenjen. Nyugodtan abbahagyhatja, ha nem szeretné tovább csinálni.

3. Meditáció

Engedjen szabadjára minden gondolatot, ne gondoljon semmire, üresítse ki magát! Nem kell semmit sem tennie. Érezze, ahogy a nyugalom elárasztja! Lélegezzen nyugodtan és lassan! Koncentráljon "harmadik szemére"! Ne sajnálja a meditációra szánt időt!

4. Programozás

Programozza át gondolatvilágát! Aszerint, hogy éppen milyen problémái vannak, nevezze nevén azokat! Például: "Nem leszek a jövőben édességfüggő", vagy "Képes vagyok lefogyni, és le is fogok fogyni úgy, hogy csak egészséges, természetes ételeket fogyasztok." Vagy: "Holnap tornával kezdem a napot." Ismételje el többször személyre szabott mondatát!

5. Felébredés

Hogy a hipno-meditációból ismét magához térjen, lassan számoljon:

"Egy. Visszatérek. Elhatározom, hogy jól érzem magam a bőrömben, és tele leszek életörömmel.

Kettő. Elhatározom, hogy erősnek és egészségesnek érzem magam.

Három. Érzékelem környezetem levegőjét.

Négy. Teljesen magamhoz térek. A következő számnál kinyitom a szemem, és teljesen éber leszek. Nagyszerűen érzem magam!

Öt. Nagyot nyújtózkodom, kinyitom a szemem. Magamhoz tértem, és tele vagyok energiával!"

Tippek a gyermekkori elhízás megelőzésére

Mit egyenek gyermekeink a szünetben?

14 éves gyermekeink háromnegyedének foga szuvas, a 13 évnél fiatalabb gyerekek 16%-a túlsúlyos. A legfőbb bűnös az édesség. Régebben a csokoládé gyakran a jutalmazás eszköze volt, ma a gyerekek jó részének mindennapi tízóraija. A reklámok ugyan azt sugallják, hogy a sok tejjel készült csokoládéfajták a teljes értékű táplálékok körébe tartoznak, de a vizsgálatok egészen mást mutatnak: ezen termékek zsír- és cukortartalma túl magas, életfontosságú összetevőik aránya pedig túl alacsony. Az alábbiakban közreadunk két olyan tízórai-ötletet, mely egy kamasz gyermek számára ideális lenne:

Ha gyermekünk szeret bőségesebben reggelizni, elég, ha másfél szelet teljes kiőrlésű kenyeret megkenünk neki másfél evőkanál sajttal, és adunk mellé egy közepes nagyságú paradicsomot.

Ha a gyermek kevesebbet eszik reggel, legyen a tízórai bőségesebb! Kenjünk meg 2 és fél szelet teljes kiőrlésű kenyeret margarinnal! Tegyünk a kenyérdarabok közé almaszeleteket és darált mogyorót, mandulát vagy diót! Adjunk mellé 2 megtisztított sárgarépát!

Milyen az ideális innivaló?

Elkészítése némi időt vesz igénybe, szoktassuk azonban hozzá gyermekeinket az alacsony cukortartalmú innivalókhoz! A legjobb az ásványvíz, a gyümölcslével kevert ásványvíz, a gyümölcs- és gyógyteák, a malátakávé.

|
2004-01-08 20:35:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop