A fogyókúrás és szívvédő diéták értékelése

Az elhízás egyre gyakoribb, ezért egyre nagyobb az érdeklődés a fogyókúrák és a szívvédő diéták iránt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mostanában szkeptizimus tapasztalható a csökkentett zsírfogyasztás=egészséges szív elmélettel szemben.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K

Kép: The Globe and Mail

Az orvosokat gyakran kérdezik a különféle diétákról, így a Johns Hopkins Ciccarone Preventive Cardiology Center kutatói áttekintették a szívvédő diétákat, és értékelték a bizonyítékokat.

Először az alacsony szénhidrát-tartalmú étrendekkel foglalkoztak, ilyen például a nemrégiben még oly népszerű Atkins-diéta. Ezek a diéták korlátozzák az összetett és az egyszerű cukrokat, amitől a szervezet az energiaszükséglet kielégítése érdekében zsírt kénytelen lebontani. A fogyás az össz-kalória bevitel csökkenése által érhető el. Az alacsony szénhidrát-tartalmú diétákkal kapcsolatos kísérletek rövidtávon az alacsony zsírtartalmú étrendekkel szembeni előnyt mutatnak, ám ez általában egy év után eltűnik.

A szerzők számos aggodalmuknak adnak kifejezést, mint például a telített zsírok esetleges fokozott fogyasztása. Ennek ellenére van némi bizonyíték a HDL koleszterin emelkedésére és a vérzsírok csökkenésére, de a kutatók még további kísérletek elvégzését látják szükségesnek.

A következő, amit a kutatók értékeltek, az ún. „glikémiás index-diéták”, mint például a Zóna-diéta. Ezek az alacsony GI-vel rendelkező ételek fogyasztására buzdítanak (a GI a vérglükóz-reakció). Az elmélet szerint a magas glikémiás indexű ételek, mint a cukor vagy a krumpli fokozzák az éhségérzetet, az elhízást, a cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri betegségeket. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy ezzel az étrenddel megelőzhető a szívbetegség, bár segíthet a cukorbetegség megelőzésében.


Ezek után az igen alacsony zsírtartalmú diétákat vizsgálták, amelyeknél a zsírok az összkalória 15 százalékát teszik ki. A szerzők egymásnak ellentmondó eredményekről számolnak be a fogyást illetően, de bizonyíték van a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának csökkenésére.

Az ún. mediterrán-diéták a friss, csak minimálisan feldolgozott ételek fogyasztását javasolják, ilyenek a hal és az olivaolaj, valamint borivásra bíztatnak. Ez a diéta a a szerzők szerint következetesen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát, mert nő az n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele. A mediterrán-típusú DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) csökkenti a vérnyomást, de nem segíti elő a fogyást.

A szerzők végezetül megállapítják, hogy a fenti diéták egyike sem tökéletes, az optimális diéta kevesebb szénhidrátot, több gyümölcsöt és zöldséget, növényi olajat és halat, és bizonyos mennyiségű teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejterméket és dióféléket tartalmaz.

| fogyókúra, diéta
2023-03-16 17:53:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop